Naslovna  |  20 godina  |  Period izneverenih očekivanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20 godina

01. 04. 2014.

Izvor: FoNet

Period izneverenih očekivanja

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Vukašin Obradović, koji je ponovo kandidat za tu funkciju, izjavio je danas na Skupštini NUNS da je to udruženje osnovano pre 20 godina sa idejom borbe novinara za profesiju, slobodne medije i demokratsko društvo, a da su sada svi svedoci da u medijima dominiraju neprofesionalizam i autocenzura.

Obradović je podsetio na najvažnije aktivnosti NUNS u proteklih 20 godina, pominjući pomoć redakcijama koje su krajem 90-ih kažnjavane po osnovu "Šešeljevog i Vučićevog" Zakona o informisanju, insistiranje na rasvetljavanju ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i na podnošenje prijava protiv nosilaca ratnohuškačkog novinarstva.

Prema njegovim rečima, NUNS je 5. oktobra bio na strani novih vlasti, ali su one pokušavale da medije stave pod kontrolu, i time učinile da NUNS postane jedan od stubova demokratskih procesa.

Obradović je napomenuo da se 14 godina kasnije pokazalo da se period od 5. oktobra može nazvati vremenom izneverenih očekivanja.

Pokazalo se da oni sa kojima smo na istoj strani nisu delili iste ideale u pogledu slobode medija i sada imamo situaciju da se stanje u novinarstvu upoređuje sa devedesetim godinama, napomenuo je Obradović.

Novinari su uplašeni, pod velikim pritscima, slabo plaćeni, objasnio je on, a mediji funkcionišu na ivici ekonomske isplativosti i ne zavise od tržišta, već od države, odnosno vlasti.

U medijima dominiraju neprofesionalizam i autocenzusa, medijske slobode su na najnižim granama, dok je pluralizam mišljenja niži nego u doba Miloševića, ocenio je Obradović.

Prema njegovim rečima, NUNS je u protekle četiri godine pokušavao da se suprotstavi srozavanju profesije u mrak senzacionalizma, poluistina i tabloidizacije.

Novinarstvo više nije među najcenjenijim zanimanjima, a građani nam sve manje veruju, upozorio je Obradović i istakao da nepoštovanje standarda i kodeksa profesije nekada učini da vas je sramota što ste novinar.

Najvažniji zadatak Udruženja u narednom periodu mora biti da se suprostavi srozavanju profesije, naglasio je Obradović i pozvao NUNS da se angažuje na tome.

U proteklom periodu, podosetio je Obradović, bavili smo se javnim zagovaranjem za usvajanje i primenu Medijske strategije, koju je Vlada usvojila 28. septembra 2011. godine.

Medijska koalicija, koja je formirana na inicijativu NUNS, istakao je Obradović, zajedničkim nastupom pokušala je da trasira put za novo medijsko zakonodavstvo, kako bi se stvorili uslovi za slobodan rad i razvoj medija.

Medijska koalicija je najzadovoljnija što su prihvaćene odredbe o povlačenju države iz vlasništva u medijima, transparentnosti vlasništva, zabrani prekomerne medijske koncentracije, zabrani direktnog finanaisranja iz budžeta i uvođenja projektnog finansiranja na svim nivoima, rekao je Obradović.

Vlada Srbije izabrana u julu 2012. godine krenula je u izradu i usvajanje medijskog zakonodavstva, napomeno je on i napomenuo da je Medijska koalicija, kao najjače i najubedljivije argumente, koristila evropsku agendu.

Svedoci smo da, uprkos stalnim obećanjima, Vlada Ivice Dačića taj posao nije završila, ukazao je Obradović.

On je rekao da je NUNS reagovao i na atmosferu govora mržnje, koju su kreirale ultradesničarske snage i da se Udruženje tim povodom obraćalo predsedniku Tomislavu Nikolidu i premijeru Dačiću, ali da nikakav odgovor nije dobijen.

Obradović je rekao da je u protekle četiri godine, koliko je on predsednik, NUNS uveo besplatnu pravnu pomoć za kolege, a da je veoma ponosan na rad Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).

On ima utisak da je snaga NUNS obrnuto proprocionalna angažovanju članstva, zbog čega traži da se članovi Udruženja ubuduće mnogo više angažuju.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

07.07.

2014.

snežana [neregistrovani] u 16:29

20 godina

Strašno je u šta se peretvoriše dve tri godine nade i radjanja.

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten