Naslovna  |  20 godina  |  Obradović ponovo predsednik NUNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20 godina

Izvor: RTS, 29.03.2014, 15:41

Obradović ponovo predsednik NUNS-a

Na skupštini NUNS-a, Vukašin Obradović ponovo izabran za predsednika tog novinarskog udruženja.

Obradović će i u naredne četiri godine obavljati funkciju predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Na Skupštini su, tajnim glasanjem, izabrani i organi NUNS - Izvršni odbor, Nadzorni odbor i članovi Suda časti NUNS-a, a usvojene su izmene Statuta tog novinarskog udruženja.

Za članove Suda časti izabrani su Vlado Mareš, Draga Božinović, Mihailo Kovač, Olivija Rusovac i Safeta Biševac.

Skupština NUNS-a je na početku rada minutom ćutanja odala počast kolegama preminulim između dve Skupštine.

Vukašin Obradović je pre glasanja, podnoseći izveštaj o radu NUNS-a od maja 2010. do marta 2014. godine, kazao da je u protekle četiri godine došlo do "strahovitog" pogoršanja položaja medija i medijskih radnika u Srbiji.

"Svedoci smo ne samo ekonomskog, već i profesionalnog sunovrata novinarstva", istakao je Obradović.

Ocenio je da nema kraja derogiranju osnovnih radnih i socijalnih prava medijskih radnika, da su zarade u medijima ispod republičkog proseka, a da je simptomatično da u nezakonitostima i ponižavajućem postupanju prema novinarima i drugim medijskim radnicima prednjače kompanije u stranom vlasništvu.

Obradović je naveo da su zaposleni u medijima najslabije organizovani i najmanje spremni za zajedničku, organizovanu borbu za zaštitu svojih radnih i profesionalnih prava.

Prema njegovim rečima, sindikati u medijskim kućama prava su retkost, a još ređi primeri međusobne solidarnosti novinara i drugih medijskih radnika.

"U takvim okolnostima, na žalost, realno je očekivati da će se pritisci na medijske slobode nastaviti, dodatno ugrožavajući i urušavajući profesonalne i etičke standarde novinarske profesije", naveo je Obradović.

Kao najvažnije aktivnosti NUNS-a u periodu od 2010. do 2014. godine, Obradović je naveo zalaganje za donošenje Medijske strategije Srbije i novo medijsko zakonodavstvo, kao i zalaganje za unapređenje medijskih sloboda i suprotstavljanje ekstremizmu ukazivanjem na preteću atmosferu u društvu koju govorom mržnje kreiraju ultranacionalističke organizacije.

Među najvažnijim aktivnosti NUNS-a u protekle četiri godine, Obradović je naveo i odbranu profesije jer je to udruženje bilo prinuđeno da gotovo svakodnevno javno reaguje na fizičke i verbalne napade i pritiske na novinare i medije zatevajući od nadležnih otkrivanje i najoštrije kažnjavanje nasilnika.

"Uporedo sa odbranom profesije, NUNS je nastavio i sa javnim kritikovanjem novinara i medija zbog neprofesionalnog i neetičkog rada", zaključio je Obradović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten