Naslovna  |  Projekti  |   |  Veća transparetnost lokalnih samouprava – pravo građana, obaveza države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 04. 2012.

Veća transparetnost lokalnih samouprava – pravo građana, obaveza države

Nezavisno udruženje novinara Srbije realizuje projekat „Veća transparetnost lokalnih samouprava – pravo građana, obaveza države“ koji je pokrenut u okviru inicijative „Podrška civilnom društvu“ Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Projekat Veća transparetnost lokalnih samouprava – pravo građana, obaveza države pokrenut je u okviru inicijative Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Srbiji i realizuje se tokom 2011. i 2012. godine u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo BH i četiri lokalna medija  - Kikindske iz Kikinde, Čačanske iz Čačka, Grad iz Kruševca i Južne vesti iz Niša.

Ciljevi projekta su:

• da doprinese većem učešću građana u društveno ekonomskom razvoju lokalnih samouprava kroz širenje svesti o tome da novac plaćen kroz poreze državi mora biti trošen na odgovoran način koji zadovoljava potrebe lokalne zajednice
• unapređenje rada lokalnih organizacija civilnog društva kroz obezbeđivanje veće transparentnosti rada lokalne javne administracije
• poboljšanje profesionalnog izveštavanja o radu lokalnih samouprava, odnosno o načinu korišćenja odobrenih budžetskih sredstava, u četiri grada u Srbiji, u Kikindi, Kruševcu, Nišu i Čačku.

Dodatni dugoročni cilj ovog projekta je i učvršćivanje saradnje između Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Centra za istraživačko novinarstvo BiH.

Ciljne grupe projekta su novinari KikindskihČačanskihGrada Južnih vesti, dok su krajni korisnici projekta sami građani, organizacije civilnog društva i lokalne samuprave Čačka, Kikinde, Niša i Kruševca. 

Kroz saradnju NUNS-a sa lokalnim medijima i  organizacijama civilnog društva građani će dobiti uvid u funkcionisanje lokalne javne administracije i o budžetima namenjenim za razvoj njihove sredine.

Aktivnosti predviđene projektom uključuju:

1. Trening novinara koji će sarađivati sa NUNS-om tokom implementacije
U septembru 2011. godine novinari četiri lokalna medija su se pridružili timu NUNS-a u Medija centru na treningu specijalno razvijenom za potrebe projekta. Tokom treninga imali su priliku ga razmene iskustva među sobom, ali i sa sledećim stručnjacima:

prof. dr Zoran Stojiljkovic, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije  koji je govorio o radu Agencije i metodologiji istraživanja, različitim vrstama korupcije i drugih zloupotreba i iskustvu Agencije u istraživanju trošenja budžeta lokalnih samouprava 

Danijela Bokan, pomoćnica direktora i Svetlana Ražić, rukovodilac grupe za praćenje postupaka javnih nabavki iz Uprave za javne nabavke koje su govorile o korupciji kao jednom od najvećih problema u procesu javnih nabavki, načinima na koji se tenderi zloupotrebljavaju i o portalu Uprave za javne nabavke

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji je govorio o prirodi institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, procesu dobijanja informacija od javnog značaja kao i tome na šta treba obratiti pažnju  prilikom istraživanja trošenja budžeta lokalnih samouprava

Slobodan Kremenjak, advokat  je govorio o pravnim aspektima izveštavanja o korupciji, zloupotrebama i nedostatku transparentnosti, slučajevima koji su vezani za istraživanje rada lokalnih samouprava i na šta posebno treba obratiti pažnju

Tamara Skrozza, stručnjak za etiku koja je govorila o rizicima kojima novinari mogu da se izlože prilikom izveštavanja o radu lokalnih samouprava, preporukama Kodeksa novinara Srbije prilikom istraživanja lokalnih priča i na šta posebno treba obratiti pažnju radi zaštite novinara i medija kada su u pitanju etički standardi novinarstva.Slike sa treninga možete videti ovde.

2. Vikendi glasanja u Nišu, Čačku, Kikindi i Kruševcu

Tokom druge faze projekta, održani su dvodnevni javni događaji na gradskim trgovima Kikinde, Čačka, Kruševca i Niša.  Vikendi glasanja imali su moto Moje pravo je da znam kako država troši moj novac/Vaša obaveza je da mi kažete kako trošite moj novac i za cilj da doprinesu širenju svesti o tome da lokalne samouprave troše novac poreskih obveznika i za to moraju biti odgovorne. 

Pored ovoga, značajan cilj akcija bio je da uključe građane u izbor tema koje se tiču finansijskog poslovanja lokalnih samouprava koje će u narednom periodu lokalni mediji istraživati. Posle konsultacije sa novinarima redakcija sa kojima se radi i predstavnicima organizacija civilnog društva aktivnih u datim gradovima, proizvedeni su glasački listići za svaki grad, sa po 6 ponuđenih tema. Ostavljene su i dve opcije za otvorene odgovore gde su građani upisivali teme koje njih najviše muče.

Tokom promocije Vikenda glasanja, predstavnici NUNS-a gostovali su na lokalnim TV i radio stanicama i svi mediji učesnici su objavili informacije o samom projektu, njegovim ciljevima i detalje o akcijama u datom gradu. 

Izveštaje i slike sa događaja možete videti ovde:
Kikinda
Kruševac
Čačak
Niš

3. Rad na istraživačkim pričama i njihova publikacija

Pošto je jedan od važnih dugoročnih ciljeva projekta jačanje kapaciteta lokalnih medija da profesionalno izveštavaju o radu lokalnih samouprava i proizvode istraživačke priče, ova faza projekta je najduža i najznačajnija. 
Kako bi rad bio što uspešniji NUNS je, u partnerstvu sa Centrom za istraživačko novinarstvo iz BH spojio po jednog stručnjaka sa svakim medijem i oni su započeli rad na pričama. 
Uloga stručnjaka koji su svi iskusni u istraživačkom novinarstvu je uloga mentora i urednika u isto vreme. 
Cilj njihovog angažmana je da novinarima koji su tokom svog rada imali manje dodira sa istraživačkim novinarstvom pomognu putem razmene iskustva, treninga i onlajn mentoringa tokom istraživanja, proizvodnje tekstova i samih dodataka koji će biti objavljeni krajem aprila i početkom maja 2012. godine. 
Kao rezultat šestomesečnog rada biće izdata tematska dva dodatka po štampanom mediju, odnosno serijal priča na onlajn portalu i to na teme: 

Zloupotreba u procesima javnih nabavki kod lokalnih samouprava ukoliko ih ima

Zloupotreba koje se tiču načina trošenja novca iz budžeta lokalnih samouprava ukoliko ih ima

Datumi objavljivanja dodataka, odnosno tekstova:

Čačanske: 30. april i 14. maj 2012
Grad: 11. maj i 18. maj 2012
Kikindske: 11. maj i 18. maj 2012
Južne vesti -  sukcesivno do sredine maja


Svi tekstovi će biti preneti i na onlajn verzije štampanih medija, NUNS-a i CIN-a.

Svrha saradnje je da uključeni novinari po završetku projekta budu što spremniji da nastave da izveštavaju o radu lokalnih samouprava u skladu sa načelima istraživačkog novinarstva. 

Tokom realizacije ove faze, NUNS će kontaktirati relevantne organizacije civilnog društva u svakom gradu sa ponudom za saradnju kako bi jačali razmenu informacija između medija i aktivnih NVO.

4. Proizvodnja liste sugestija koje mogu poboljšati komunikaciju predstavnika lokalnih samouprava sa medijima i građanima

Po objavljivanju tekstova u četiri lokalna medija, a tokom meseca maja 2012. godine NUNS će pristupiti izradi liste sugestija koja će navesti načine koji mogu da doprinesu kvalitetnijoj komunikaciji između predstavnika lokalnih samouprava, medija i građana. Ova lista biće proizvedena u saradnji sa mentorima, novinarima učesnicima projekta i predstavnicima organizacija civilnog društva. Lista sugestija će biti prosleđena ne samo lokalnim samoupravama gradova u kojima se projekat sproveo već širom Srbije.

5. Proizvodnja Specijalizovanog dosijea posvećenog rezultatima projekta i njegova publikacija u dnevniku Danas

Kao poslednji rezultat projekta, Specijalizovani dosije NUNS-a biće proizveden i objavljen kao dodatak dnevnom listuDanas. Publikacija će dati pregled projekta, objavljenih priča, iskustva medija prilikom izrade priča i iskustva mentora. Pored ovog, biće objavljen i spisak sugestija lokalnim samoupravama kako se može poboljšati komunikacija sa medijima i građanima.

PDF verzija Specijalizovanog dosijea biće objavljena i na sajtu NUNS-a.

Po završetku svih projektnih aktivnosti biće organizovana konferencija za štampu prilikom koje će javnosti biti prikazani rezultati projekta i iskustva organizatora i učesnika tokom implementacije. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten