Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

INDIKATOR 6

NEDISKRIMINACIJA STRANIH NOVINARA 

Stranim novinarima ne bi trebalo uskraćivati ulazne ili radne vize zbog njihovog potencijalno kritičkog izveštavanja. 

Od promene režima 2000. godine do danas, u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj odbijanja dozvole za rad stranim novinarima.

Domaće zakonodavstvo, međutim, dozvoljava odbijanje dozvole za rad stranim novinarima pod uslovima koji nisu precizirani. 

Prema zvaničnim podacima, krajem 2011. godine stalnu akreditaciju za rad u Srbiji imalo je 216 predstavnika stranih medija, među kojima su kako strani tako i srpski državljani. Značajan broj akreditovanih novinara izveštava za strane medije iz zemalja regiona, a ne samo iz Srbije. Osim stalnih dopisnika, drugi strani novinari su tokom poslednje dve godine retko dolazili u Srbiju radi izveštavanja o izuzetnim događajima. Tokom 2011. godine, veliku pažnju stranih medija privuklo je samo hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića. Ne računajući stalne dopisnike, akreditaciju za praćenje ovog događaja tražio je samo jedan strani novinar, dok je tri godine ranije, kada je uhapšen Radovan Karadžić, zahtev podnelo oko 30 medija.

Po Zakonu o javnom informisanju, strana fizička i pravna lica u oblasti javnog informisanja imaju ista prava i obaveze kao i domaća. Međutim, za razliku od domaćih, strani novinari podležu obavezi registrovanja i dobijanja radne dozvole za obavljanje službene dužnosti u vidu akreditacije, koju posebnim rešenjem izdaje Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva. Obaveza registrovanja i dobijanja akreditacije regulisana je zakonom koji je donet pre 37 godina u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (Zakon o unošenju i rasturanju inostranih sredstava masovnog komuniciranja i o inostranoj informativnoj delatnosti u Jugoslaviji, 1974. godine). Prelaznim i završnim odredbama Zakona o javnom informisanju, ukinuti su svi delovi ovog zakona, osim onog kojim se „uređuje položaj inostranih informativnih ustanova i predstavnika inostranih sredstava“.

Po preživeloj odredbi ukinutog zakona SFRJ, rešenje o zahtevu za registrovanje stranih novinara „donosi se po slobodnoj oceni i ne obrazlaže se” (član 28). Ona je do 2000. godine korišćena kako bi se nepoželjnim stranim novinarima i medijima sprečio ulazak u zemlju.

Danas je ova odredba uključena u Pravilnik kojim se rukovodi Odsek za rad sa predstavnicima stranih sredstava informisanja i stranim informativnim ustanovama u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, čiji je zadatak akreditacija i vođenje registra stranih dopisnika i dopisništava. Ministarstvo izdaje dve vrste akreditacija: privremenu (za specijalne izveštače o pojedinačnim događajima ili za privremene dopisnike, tj. za rad do 30 dana) i stalnu (za stalne dopisnike, tj. za kontinuirani rad od najmanje godinu dana).

Procedura legalizovanja rada stranih novinara podrazumeva pravo Ministarstva kulture da „odbije zahtev za akreditaciju“ bez obrazloženja. Ministarstvo takođe ima i pravo izmene uslova za dobijanje akreditacije i odobrenja za privremeni boravak „bez prethodne najave“[i]. Uslovi i razlozi za odbijanje izdavanja radne dozvole, tj. odbijanje akreditacije, kao ni uslovi pod kojima se može izmeniti procedura izdavanja akreditacije, ni na koji način nisu formulisani. Ova pravna praznina daje osnovu za arbitrarne administrativne zabrane stranim novinarima da rade u Srbiji.

Pravno važenje propisa iz 1974. godine, koji je očigledno prevaziđen i neusklađen sa garancijom jednakih prava predstavnicima stranih medija sa domaćima, predstavlja razlog za zabrinutost o mogućoj suprotstavljenosti domaćeg prava sa navedenim principom Saveta Evrope u pogledu rada stranih novinara, iako se to u praksi nije dogodilo od 2000. godine do danas.[i] Uputstvo o akreditaciji predstavnika inostranih sredstava informisanja (http://www.kultura.gov.rs/ akreditatsi).

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten

Info Sve vesti