Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

INDIKATOR 23

NESPOJIVOST OBAVLJANJA DRŽAVNE FUNKCIJE I PROFESIONALNIH MEDIJSKIH POSLOVA 

Članovi vlade ne bi trebalo da obavljaju profesionalne medijske poslove dok su na toj funkciji.

U praksi nema primera da su članovi vlade obavljali ili da obavljaju medijske poslove. To onemogućuje nekoliko zakona, ne samo članovima Vlade Republike Srbije već i svim licima koja su izabrana, postavljena ili imenovana u organe Republike Srbije, Autonomne Pokrajine ili jedinice lokalne samouprave. Zabrana se odnosi i na funkcionere u organima javnih preduzeća, privrednih društava, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač (ili član) Republika Srbija, Autonomna Pokrajina ili jedinica lokalne samouprave i na druga lica koja bira Narodna skupština.

Nespojivost statusa državnog funkcionera i profesionalnog obavljanja medijskih poslova jeste sastavni deo pravila o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija. Ova pravila su definisana u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije (2008). Zakon predviđa da funkcioner može da vrši samo jednu javnu funkciju,[i] kao i da ne može istovremeno da obavlja i drugi posao ili delatnost koja zahteva stalni rad, odnosno rad sa punim radnim vremenom. Izuzeci od pravila su mogući ako je u pitanju naučnoistraživački rad, nastavna, kulturno-umetnička, humanitarna ili sportska delatnost. Mogući su izuzeci i u drugim vrstama delatnosti, ali samo ako to odobri Agencija za borbu protiv korupcije, tj. ako se obavljanjem ovih delatnosti ne ugrožava nepristrasno vršenje ili ugled javne funkcije.

Dodatno, pravila o sprečavanju sukoba interesa ne dozvoljavaju funkcioneru čija javna funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom da osnuje privredno društvo u bilo kom privrednom sektoru, pa i u medijskom. Takav funkcioner ne može da vrši ni funkciju upravljanja, nadzora ili zastupanja privatnog kapitala u privrednom društvu, privatnoj ustanovi ili drugom privatnom pravnom licu. 

Zakon o vladi (2005) predviđa da članovi republičke vlade ne mogu biti na drugoj javnoj funkciji i precizira da su oni dužni da se u svemu povinuju propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija (član 11).

Zakon o javnom informisanju takođe, mada posredno, zabranjuje članovima vlade da budu odgovorni urednici medija. On predviđa da odgovorni urednik medija ne može biti lice koje uživa imunitet od odgovornosti (član 30).

 

 


[i] Zakon predviđa izuzetke od ovog pravila, u slučaju da je zakonom ili drugim propisom funkcioner obavezan da vrši više javnih funkcija, ili u nekim drugim slučajevima koje mora da odobri Agencija za borbu protiv korupcije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten

Info Sve vesti