Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

INDIKATOR 9

OGRANIČENOST EKSKLUZIVNOG PRAVA NA IZVEŠTAVANJE

Ekskluzivna prava na izveštavanje o bitnim događajima od javnog značaja ne smeju zadirati u pravo javnosti na slobodu informisanja.

Domaće zakonodavstvo je još od 2002. godine usklađeno sa Evropskom konvencijom o prekograničnoj televiziji, koja na poseban način štiti pravo građana da budu informisani u slučajevima kada neki elektronski medij (ili više njih) ima pravo na ekskluzivno izveštavanje o događajima u domaćoj ili stranoj zemlji od velikog javnog značaja. Primena zakona u ovoj oblasti je počela tek 2010. godine, nakon što je Srbija 2009. godine formalno ratifikovala Evropsku konvenciju. 

Po svojoj prirodi, izveštavanje na ekskluzivnoj bazi (obično komercijalne prirode) omogućuje publici onog (ili onih) emitera koji to pravo ima da dobije informacije, ali istovremeno lišava te mogućnosti druge delove publike. Da bi se izbegla opasnost ograničavanja prava javnosti na slobodno primanje informacija, evropsko pravo je uvelo poseban vid njegove zaštite. Ona se odnosi na one događaje koji su od interesa za javnost i garantuje pravo svim delovima publike da relevantne informacije o ovim događajima dobijaju u nekodiranom vidu, bilo u direktnom ili odloženom prenosu, preko bilo kojeg medija, jer je svima dozvoljeno da o pomenutim događajima bar kratko izveštavaju.

Navedene standarde u domaće zakonodavstvo unosi Zakon o radiodifuziji preko regulisanja prava TV prenosa najvažnijih događaja (član 71). Zakon, naime, ovlašćuje Republičku radiodifuznu agenciju da odredi listu događaja koji su od interesa za sve građane Srbije, a čijim ekskluzivnim prenošenjem od strane pojedinih emitera neće biti ugroženo pravo javnosti da o njima bude obaveštena. Nosilac ekskluzivnog prava prenosa događaja sa liste koju određuje RRA dužan je da svim drugim zainteresovanim emiterima omogući da snime i emituju kratke izveštaje sa događaja. Izveštaji su ograničeni na trajanje od najviše 90 sekundi, a mogu sadržati autentičnu sliku i ton.

Prema Zakonu o radiodifuziji, mogućnost da ugovaraju ekskluzivno pravo na prenos događaja od opšteg interesa imaju samo emiteri dostupni na celokupnom području Srbije. Na ovaj način se sprečava da izvestan broj građana Srbije ostane uskraćen za pristup nekom od najvažnijih događaja ako bi ekskluzivno pravo prenosa na takav događaj imao emiter dostupan samo na lokalnom ili regionalnom području.

Pošto je Srbija tek 2009. godine ratifikovala Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji, Republička radiodifuzna agencija je prvu listu događaja od interesa za sve građane utvrdila za 2010. godinu. Lista za 2011. godinu je utvrđena unapred, 8. decembra 2010. godine. Lista obuhvata samo kulturne i sportske događaje. U 20 kulturnih događaja uključeni su muzički, filmski, pozorišni i likovni događaji od domaćeg, regionalnog i međunarodnog značaja, a u sportske ─ svetska, regionalna i domaća takmičenja u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, vaterpolu, tenisu, atletici, plivanju i biciklizmu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten

Info Sve vesti