Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

INDIKATOR 17

SLOBODA DOSTUPNOSTI INTERNETA I STRANIH MEDIJA 

Država ne sme ograničiti pristup stranim štampanim ili elektronskim medijima, uključujući i Internet. 

Pristup građana Srbije Internetu i stranim medijima je slobodan.

Zakon o javnom informisanju na isti način tretira distribuciju domaćih i stranih javnih glasila i za obe garantuje punu slobodu (član 15). Štaviše, ovaj zakon daje ista prava i obaveze stranim fizičkim i pravnim licima kao domaćim u oblasti javnog informisanja (član 6). Jedino ograničenje za strane građane i kompanije postoji u domenu vlasništva elektronskih medija, pa oni po Zakonu o radiodifuziji ne mogu biti vlasnici više od 49% osnivačkog kapitala emitera radio ili TV programa (član 41). U praksi se strano vlasništvo toleriše i kad je preko 49%, u slučajevima u kojima strani vlasnik posredno drži udele u domaćem elektronskom mediju preko svoje zavisne kompanije koja je osnovana u Srbiji. 

Ratifikacijom Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji (2009. godine), Srbija se dodatno obavezala da će osigurati slobodu izražavanja i informisanja u skladu sa članom 10 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, da će garantovati slobodu prijema i neće na svojim teritorijama ograničavati reemitovanje programskih usluga koje su u skladu sa odredbama ove konvencije. U praksi se ovo dosledno poštuje, a izuzetaka je bilo isključivo u vezi sa televizijskim prenosima sportskih događaja u slučajevima kada su ekskluzivna prava na takve prenose u Srbiji obezbedile domaće televizije. 

Zakon o elektronskim komunikacijama proširuje slobodu pristupa građana Srbije svim oblicima informacija, aplikacija ili usluga, bez obzira na granice ili zemlju njihovog porekla. Kao jedno od ključnih načela regulisanja odnosa u oblasti elektronskih komunikacija, ovaj zakon ističe obezbeđivanje mogućnosti krajnjim korisnicima da, prilikom korišćenja javnih komunikacionih mreža i usluga, slobodno pristupaju i distribuiraju informacije, kao i da koriste aplikacije i usluge po svom izboru, ma odakle one poticale (član 3). 

U praksi, slučajeva zabrane strane štampe, prenosa stranih radijskih ili televizijskih programa ili blokiranja stranih internet sajtova nije bilo od 2000. godine. U vreme važenja Zakona o javnom informisanju iz 1998. godine, koji se smatrao najrepresivnijim medijskim zakonom u Evropi, postojala su stroga ograničenja pristupa stranim medijima. Ovaj zakon je zabranjivao prenošenje ili odloženo emitovanje radio i televizijskih programa (na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina) stranih radiodifuznih organizacija čiji su osnivači strane vlade ili njihove organizacije, izuzev na osnovu reciprociteta utvrđenog međudržavnim ugovorom. Njegova primena je ukinuta posle smene režima 2000. godine, što je bio prvi potez nove vlasti u transformaciji medijskog sistema. Usvajanjem Zakona o javnom informisanju iz 2003. godine, prestao je formalno da važi i Zakon o unošenju i rasturanju inostranih sredstava masovnog komuniciranja i o inostranoj informativnoj delatnosti iz 1974. godine. On je dopuštao distribuciju inostranih štampanih publikacija namenjenih domaćim građanima samo uz dozvolu koju je izdavalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 2011. godinu,[i] Internet koristi (bar jednom u tri meseca) 42% ljudi u Srbiji (44% osoba muškog pola i 40% ženskog pola). Od toga, 80% tj. oko 1.900.000 lica koristi Internet svakog ili skoro svakog dana (200 hiljada više nego prethodne godine). Među korisnicima Interneta, 92% osoba između 16 i 24 godine starosti ima nalog na društvenim mrežama (Fejsbuk, Tviter). Tokom 2010. godine, Srbija je zauzimala 17. mesto u Evropi po broju naloga na Fejsbuku (2,02 miliona naloga). Najviše korisnika imalo je između 18 i 34 godine.

 [i] http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/documents/00/00/43/63/PressICT2011.pdf.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten

Info Sve vesti