Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

RRA

 

 

 

 

 

Republička radiodifuzna agencija osnovana je 9. jula 2003. godine u skladu sa Zakonom o radiodifuziji („Sl. glasnik RS“ br. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05-dr. zakon, 62/06, 85/06, 86/06 – ispr. i 41/09) kao nezavisna organizacija koja vrši javna ovlašćenja, sa ciljem obezbeđivanja uslova za efikasno sprovođenje i unapređivanje utvrđene radiodifuzne politike u Republici Srbiji na način primeren demokratskom društvu i integrativnim potrebama. 

Agencija je samostalni pravni subjekt i funkcionalno je nezavisna organizacija od bilo kog državnog organa, kao i od svih organizacija i lica koja se bave delatnošću proizvodnje i emitovanja radio i televizijskih programa ili sa njima povezanim, sporednim ili izvedenim delatnostima. Nadležnosti Agencije utvrđene su Zakonom o radiodifuziji i podzakonskim aktima

Finansijske uslove za početak rada Agencije obezbedila je Vlada Republike Srbije oktobra 2003. godine, a od 1. januara 2007. godine Agencija ostvaruje prihod samo od naknade koju emiteri plaćaju za dobijeno pravo na emitovanje programa, odnosno ne koristi budžetska sredstva i višak prihoda nad rashodima prenosi u budžet Republike.

Agenciju čine Savet Republičke radiodifuzne agencije i Stručne Službe. 

 

Savet RRA 

Savet Agencije ima devet članova koji se biraju iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti Agencije (medijski stručnjaci, stručnjaci za oglašavanje, pravnici, ekonomisti, telekomunikacioni inženjeri i drugi). Članove Saveta bira Narodna skupština Republike Srbije na predlog ovlašćenih predlagača iz raznih oblasti javnog života, i to nadležni odbor Skupštine, teritorijalne autonomije, Konferencija Univerziteta, udruženja novinara i drugih umetničkih asocijacija, domaće nevladine organizacije i tradicionalne crkve i verske zajednice. Članovi Saveta su izabrani na mandat od šest godina. Predsednika biraju članovi  Saveta, a on istovremeno obavlja i funkciju direktora Agencije. 

Savet Republičke radiodifuzne agencije čine: 

Predsednik Saveta, Episkop jegarski dr Porfirije (Perić) 

Zamenik predsednika Saveta, Goran Karadžić 

Članovi Saveta: 

prof. mr Goran Peković

Goran Petrović

Gordana Suša

mr Živojin Rakočević

Slobodan Veljković

Miloš Rajković

Božidar Nikolić 

 

Stručne službe 

Stručne službe Agencije čine Služba za nadzor i analizu, Pravna služba, Služba zajedničkih poslova i Finansijska služba. U Agenciji je zaposleno ukupno 82 osobe. Prostorije Agencije su u Beogradu, osim Odeljenja Službe za nadzor i analizu u Novom Sadu, koje je počelo sa radom marta 2009. godine zbog ostvarivanja efikasnije nadzora nad radom emitera, a imajući u vidu specifičnosti i broj emitera nad tim područijima. Stručnim službama Agencije rukovodi direktor Agencije. 

Grafički prikaz organizacione strukture Agencije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten

Info Sve vesti