Naslovna  |  External  |  Medija centar  |  Unapeđenje položaja mladih u izbornoj kampanji 2020
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medija centar

10. 03. 2020.

Izvor: http://www.mc.rs/mc_press_centar/dogadjaji.4.html?eventId=11328

Unapeđenje položaja mladih u izbornoj kampanji 2020

Konferencija za novinare Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS)

Konferencija za novinare Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS)

Prema relevantnim istraživanjima 64% mladih želi da ode iz Srbije, usled nedovoljne finansijske osnaženosti, nepoverenja u institucije i političare, te uverenja da svojim glasom ne mogu da utiču na političke procese. Politički akteri u medijima najčešće iznose deklarativna zalaganja za unapređenje položaja mladih, bez navođenja konkretnih mera koje će preduzeti. Čak 63% mladih u Republici Srbiji smatra da je potrebno uvođenje kvota za mlade u institucije kako bi se obezbedilo njihovo prisustvo i učešće u donošenju odluka.
Oblasti koje su mladi prepoznali kao ključne, a koje utiču na kvalitet njihovog života i u kojima je potrebno ponuditi rešenja, programe i mere su: uključivanje mladih u rad institucija i procese donošenja odluka, osamostaljivanje, zapošljavanje, obrazovanje mladih i sistem vrednosti. Potrebno je uključiti mlade u procese donošenja odluka i zbog toga KOMS traži od svih aktera/političkih partija da:
• na listama predlože 20% mladih osoba do 30 godina;
• 20% osvojenih mandata povere mladim osobama;
• koncipiraju obraćanja i kreiraju programe za mlade tako da ponude minimum 20 politika i konkretnih mera za mlade koje će uticati na unapređenje položaja mladih i biti zasnovane na stvarnim izazovima sa kojima se mladi suočavaju.

Kako bismo ispratili da li su mladi tema u izbornoj kampanji i na koji način politički akteri komuniciraju pitanja mladih, KOMS će do izbora 26. aprila, vršiti monitoring izborne kampanje. Tim mladih istraživača i istraživačica sa Fakulteta političkih nauka, svakodnevno će pratiti koji su problemi mladih identifikovani, da li su predložene konkretne mere ili su samo data opšta obećanja kao i ko komunicira ka mladima, da li su mladi političari/ke akteri kampanje, da li se akteri obraćaju svim mladima ili samo određenim grupama. Rezultati monitoringa će se objavljivati na nedeljnom nivou na sajtu i društvenim mrežama KOMS-a.

Na konferenciji će govoriti:

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa konferencijom, možete nas kontaktirati putem office@koms.rs ili pozivom na 069 738 445.


Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten