Naslovna  |  Info  |  Konkursi  |  KONKURS: Škola tranzicione pravde
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Konkursi

25. 10. 2019.

Izvor: Fond za humanitarno pravo

KONKURS: Škola tranzicione pravde

Fond za humanitarno pravo (FHP) poziva zainteresovane građane i građanke Srbije da se prijave na konkurs za upis šeste generacije polaznika Škole tranzicione pravde, koja će od 5. do 10. novembra 2019. godine biti održana u Beogradu.

Škola tranzicione pravde je program neformalnog obrazovanja o osnovnim konceptima tranzicione pravde, sudski utvrđenim činjenicama o zločinima počinjenim tokom oružanih sukoba na tlu bivše Jugoslavije, mehanizmima za utvrđivanje tih činjenica, potrebi za institucionalnim reformama u postkonfliktnim i postautoritarnim državama, praksama sećanja i srodnim aspektima procesa suočavanja sa prošlošću.

Škola je namenjena studentima osnovnih i postdiplomskih studija fakulteta društvenih nauka, aktivistima civilnog društva, članovima političkih partija, novinarima, umetnicima i drugim mladim ljudima zainteresovanim za sticanje i proširivanje znanja o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, posledicama tih sukoba, kao i modalitetima za njihovo prevazilaženje putem utvrđivanja odgovornosti i izgradnje pravnog i demokratskog poretka.

Prijava za učešće vrši se popunjavanjem formulara koji je dostupan ovdenajkasnije do 27. oktobra 2019. godine u 23:59h.

Za polaznike van Beograda FHP će snositi troškove prevoza i smeštaja, dok su za sve polaznike škole obezbeđeni ručak i osveženje tokom trajanja Škole. Pohađanje Škole je besplatno.

Program šeste po redu Škole zamišljen je kao serija interaktivnih predavanja tokom koje će se polaznici upoznati sa temama kao što su raspad Jugoslavije; osnove, mehanizmi i procesi tranzicione pravde; međunarodni pravni i politički kontekst jugoslovenske krize; ljudski gubici tokom oružanih sukoba; teške povrede ljudskih prava i ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava; činjenice utvrđene na suđenjima pred međunarodnim i nacionalnim sudovima; pomirenje: pojam, koncept, pristupi; institucionalna reforma; reparacija, vansudsko utvrđivanje istine o prošlosti; prakse sećanja i memorijalizacija.

Finalan raspored predavanja i lista predavača biće dostupni krajem oktobra.

Eventualna pitanja u vezi sa prijavama na Školu, njenim održavanjem i programom možete uputiti na email adresu tj-school@hlc-rdc.org.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten