Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Više od 60 novinara tražilo pravnu pomoć NUNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

30. 11. 2012. Beograd

Izvor: NUNS

Više od 60 novinara tražilo pravnu pomoć NUNS-a

Uz podršku organizacija Civil Rights Defenders i Media Legal Defence Initiative NUNS je omogućio besplatno zastupanje članovima NUNS-a na sudu u slučajevima povrede njihovih profesionalnog prava.

Do sada je Udruženje primilo 17 zahteva za zastupanje, od kojih je 11 prihvaćeno. U deset slučajeva radi se o tužbama protiv novinara koji su profesionalno radili svoj posao. Pored toga, prihvaćeno je i zastupanje grupe novinara protiv kompanije Ringier Axel Springer Ltd. zbog nezakonitog preraspoređivanja sa jednog na drugo radno mesto. Iako u suprotnosti sa kriterijumima donacije, ovaj slučaj je preuzet posle konsultacija sa predstavnicima organizacije Civil Rights Defenders.

Sredinom 2012. jedan slučaj po tužbi protiv novinara okončan je u njegovu korist, odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu.

Pored zahteva za zastupanja, od aprila 2012. NUNS je primio 51 pitanje u vezi sa profesionalnim i radnim pravom. Ovog puta, prepoznajući značaj preventivnog delovanja i izbegavanja potencijalnih tužbi, novinari i urednici su nas kontaktirali pitanjima u vezi sa tekstovima koje su tek pripremali za objavljivanje. Pravni stručnjaci odgovarali su istog dana, a najkasnije u roku od 24 sata.

Članove NUNS-a na sudu zastupa advokatska kancelarija Živković Samardžić.

Pored pravne pomoći NUNS obezbeđuje i savetovanje u vezi sa primenom Etičkog kodeksa novinara Srbije. Pregled saveta koje je u ime NUNS-a davala Tamara Skrozza možete naći na našem sajtu

Ukoliko imate pitanje u vezi sa tekstom koji radite ili se na vas vrši bilo kakav pritisak povodom vašeg profesionalnog posla, javite nam se putem telefona 011 3343 255 ili posetite sajt www.nuns.rs/pravni_saveti

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten