Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Za efikasniju zaštitu profesionalnih prava novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

24. 09. 2013. Beograd

Izvor: NUNS

Pridružite se akciji NUNS–a

Za efikasniju zaštitu profesionalnih prava novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije, u saradnji sa advokatima - specijalistima za radna i profesionalna prava medijskih profesionalaca, napravilo je predloge aneksa ugovora o profesionalnim pravima i obavezama glavnog i odgovornog urednika i novinara.

Ovo je još jedan pokušaj našeg Udruženja, uz pomoć organizacije  Civil Rights Defender, da se unapredi profesionalni status medijskih radnika.

Pozivamo sve kolege da odvoje malo vremena i pročitaju predložene ugovore.

Svaki predlog, sugestija ili primedba dobrodošli su kako bismo došli do dobrih i ostvarljivih ugovora koje bismo kasnije prezentovali i, nadamo se, pomogli medijskim profesionalcima da što efikasnije zaštite svoja profesionalna prava.

Vaše stavove o predlozima ugovora možete poslati na adresu sekretar@nuns.rs najkasnije do kraja septembra 2013. godine.

 

 

Predloge aneksa ugovore možete preuzeti ovde:

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

09.10.

2013.

Živorad Stevanović - Žira [neregistrovani] u 20:06

Nacrti medijskih zakona

NOVINAR je osoba koja se na profesionaln i odgovoran način bavi prikupljanjem, tačnim, objektivnim i blagovremenim prenošenjem vesti i događaja od interesa za javnost.
NOVINAR ima status službenog lica i poseduje novinarsku legitimaciju.
Za pretnje i napad na novinare važećim odredbama Krivičnog zakonka Srbije zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.
NOVINAR polaže zakletvu i istu potpisuje, kojom se obavezuje da će svoj rad obavljati u skladu sa odredbama Ustava i Zakona o javnom informisanju Republke Srbije, te odredbama Etičkog kodeksa novinara Srbije.
Obaveza je novinara da po polaganju i potpisivanju zakletve bude i član nekog od udruženja novinara Srbije. U protivnom, niti jedno udruženje novinara u Srbiji nema nikakvu obavezu da stane u odbranu novinara koji nvnarsku delatnost obavlja van članstva udruženja novinara.
NOVINAR je obavezan da svoje prisustvo blagovremeno prijavi državnom organu, političkoj organizaciji ili drugom organizatoru javnog skupa sa čijem zasedanja ili okupljanja žel da izveštava.
Obaveza je organizatora skupa da prsutne na prigodan način obavesti o prisustvu novinara, te da isti prisustvuju isključivo kao službena lica. Takođe, obaveza je organizatora da prisutne obavesti i iz kojih sve medija novinari prisustvuju. Nije obaveza organizatra skupa da navod i imena prisutnih novinara.

Odgovori
sre

09.10.

2013.

Živorad Stevanović - Žiraanonymous [neregistrovani] u 19:59

Nacrti medijskih zakona

NOVINAR

Odgovori
sre

25.09.

2013.

Dusan Nadrljanski [neregistrovani] u 16:00

sluzbeno lice

Jedino da novinari dobiju tretman sluzbenih lica i beneficirani radni staz...izborite se za to.Ja nisam uspeo dok sam radio,mozda neko mladji uspe.Novinari su mnogima koji su ostvarili beneficije,pomogli prilikom ostvarivanja istih a sebi nista!.

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten