Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Predstavljen novi Kodeks novinara na jezicima nacionalnih manjina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

18. 12. 2013. Novi Sad

Izvor: NUNS

Predstavljen novi Kodeks novinara na jezicima nacionalnih manjina

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) predstavilo je juče u Novom Sadu novi Kodeks novinara Srbije, koji je dopunjen odredbama o antikorupciji i sukobu interesa u medijima.

Član grupe koja je radila na dopuni Kodeksa novinara Zlatko Minić kazao je na konferenciji za novinare da su novim odredbama propisana pravila u vezi sa primanjem poklona od kompanija, finansiranjem putovanja i izveštavanjem sa njih, kao i pravila o finansiranju susreta i događaja.

"Sada sudovi časti oba udruženja mogu da postupaju u slučaju kršenja odredbi Kodeksa. Ranije se moglo desiti da novinari rade u sukobu interesa, prime poklone ili postupe neetično, jer nije bilo preporuka i odredbi koje su to branile. Samim tim sud časti takve situacije nije mogao ni da sankcioniše", kazao je Minić.

On je dodao da je kao dopuna Kodeksu dodat i niz preporuka redakcijama, kao što je predlog da one usvoje svoje "interne etičke kodekse" koji će dodatno razraditi ono što je sada dato u opštim crtama.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković ukazao je da su Kodeks inovirala dva udruženja - NUNS i Udruženje novinara Srbije.

Novi Kodeks preveden je na devet jezika nacionalnih manjina - albanski, bosanski, bugarski, mađarski, romski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatskim jeziku, uz pomoć Ministarstva kulture i Misije OEBS-a.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten