Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Održano prvo ročište po tužbi Isaković protiv novinarke Sotirovski
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

29. 10. 2015. Beograd

Autor: NUNS Izvor: NUNS

Zastupanje članova NUNS-a na sudu

Održano prvo ročište po tužbi Isaković protiv novinarke Sotirovski

U Višem sudu u Beogradu juče je održano prvo ročište po tužbi Specijalne bolince za nespecifične bolesti „Sokobanja” i njene bivše direktorke Ljiljane Isaković protiv novinarke RTS-a Dragane Sotirovski, koju zastupa Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Na današnjem ročištu tužba Specijalne bolnice je odbačena, dok se posupak po tužbi Ljiljane Isaković nastavlja. Sledeće ročiste je zakazano za 17.3.2016. godine i na tom ročištu će biti saslušana tužena Dragana Sotirovski.

Podsećamo da je 25. maja ove godine Ministarstvo zdravlja Ljiljanu Isaković razrešelio dužnosti direktorke Specijalne bolnice za nespecifične blesti „Sokobanja“ na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije koja je 15.12.2014. godine utvrdila da je  Ljiljana Isaković,  kao direktorka bolnice postupala suprotno odredbama čl. 27. i 32. st. 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ljiljana Isaković pre nekoliko meseci tužila urednicu dopisništva RTS-a u Nišu Draganu Sotirovski zbog njenih izveštaja o neregularnostima u Specijalnoj bolnici. Prethodno je direktorka Isaković  uputila pretnje novinarki Sotirovski o čemu su izveštavali mnogi mediji.  Pored ovoga, poslovodno i sindikalno rukovodstvo Specijalne bolnice uputilo je krajem novembra i početkom decembra 2014. više pisama generalnom direktoru RTS-a u kojima su bez argumenata osporavali profesionalizam novinarke Sotirovski. Vrhunac je bila preteća poruka da je Sotirovski persona non grata u bolnici „Sokobanja”.

Godinu dana ranije, direktorka Isaković je u telefonskom razgovoru direktno pretila Dragani Sotirovski, zbog čega je novinarka podnela krivičnu prijavu,  ali su Prvo osnovno, a zatim i Više tužilaštvo ocenili da pretnje nisu toliko ozbiljne da ugrožavaju bezbednost novinarke. 

Hajka na novinarku Sotrovski traje koliko i njeno izveštavanje o korupciji, nepotizmu i mobingu u Specijalnoj bolnici „Sokobanja“. Sotirovski je izložena raznim pritiscima i ucenama od novembra 2013. godine, kada je počela da istražuje zloupotrebe tadašnje direktorke bolnice Ljiljane Isaković.  Ljiljana Isaković je bila 12 godina direktorka ove ustanove u čijem Statutu stoji da ista osoba može biti direktor najviše osam godina. 

Poslednjih godina protiv direktorke Isaković podneto je 11 prekršajnih prijava. Bolnica je kažnjena sa 900 hiljada dinara, a direktorka sa 65 hiljada dinara. 

U Specijalnoj bolnici čak 20 zaposlenih ima status uzbunjivača.

U preporuci Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje direktorke Specijalne bolnice, pored ostalog, navedeno je da je Ljiljana Isaković sklopila sa svojom kćerkom Jelenom Isaković ugovor o radu kojim je u toj bolnici zasnovala radni odnos na neodređeno vreme na poslovima doktora medicine — pripravnika. Potom da je sa kćerkom Jelenom zaključila vansudsko poravnanje kojim je prihvaćeno da Jelena Isaković ovoj bolnici vraća dug po osnovu stipendiranja u iznosu od 300.201,19 dinara u 60 jednakih rata, bez kamate. Na sličan način zaposlila je i sina Nikolu Isakovića s kojim je zaključila ugovor o radu kojim je najpre zasnovan radni odnos u bolnici na određeno vreme, do 30.11.2011. godine, a zatim 29.05.2012. godine donela odluku o prijemu u radni odnos kojom je primljen u radni odnos na neodređeno vreme.  Na taj način je interesno pogodovala povezanim licima i time dovela u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije.

Ljiljana Isaković o sukobu interesa, koji je imala u ovim situacijama, nije pismeno obavestila Ministarstvo zdravlja i Agenciju za borbu protiv korupcije. 

U slučaju Ljiljana Isaković protiv Dragane Sotirovski, Draganu Sotirovski zastupa Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS-a koji podržava organizacija Civil Rights Defenders.

Više o ovom projektu besplatne pravne pomoći možete procitati ovde.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten