Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

20. 06. 2017.

Izvor: NUNS

Delegacija NUNS-a na jugu Srbije

Rukovodstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije boravilo je proteklog vikenda na jugu Srbije gde je razgovarala sa novinarima Vranja i Niša, čelnim ljudima opština Bujanovac i Surdulica i direktorima kompanija “Alfa-plam”, “Vlasinka”, “Simpo” i Vinarija “Aleksić”

Delegacija Nezavisnog udruženja novinara Srbije posetila je proteklog vikenda Vranje, Bujanovac, Surdulicu i Niš gde su organizovani susreti i razgovori sa novinarima, predstavnicima lokalnih samouprava i menadžerima veoma uspešnih privrednih kompanija.

"U susret novoj medijskoj strategiji: Srpsko novinarstvo između normativnog i stvarnog" naziv je tribine koju je NUNS održao u Vranju, u subotu 17. juna.

O problemima u novinarstvu, političkim pritiscima i napadima na medije i novinare, nejedinstvu novinarskih i medijskih organizacija, apatiji i autocenzuri govorio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

Lekić je ocenio da Medijska strategija čiji je rok istekao prošle godine nije uspešno sprovedena. Prema najavama iz resornog Ministarstva kulture i informisanja nova strategija razvoja sistema javnog informisanja treba da bude urađena do jeseni, kao i novi medijski zakoni. Pre toga, neophodno je da se organizuju javne debate kako bi ceo proces bio transparentan na čemu će NUNS u saradnji sa drugim novinarskim i medijskim udruženjima insistirati, rekao je Lekić.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković govorio je o lošoj primeni Zakona o javnom informisanju i medijima, posebno kada je reč o sufinansiranju javnog interesa u medijskim projektima. Lokalne vlasti učestalo zloupotrebljavaju svoje konkurse za medijske projekte kako bi budžetskim sredstvima nagrađivale poslušne medije a diskriminisale medije koji profesionalno informišu građane.

Učesnike skupa pozdravio je predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković koji je  pohvalio informisanje u Vranju, kao i napore lokalne samouprave da svoj rad učini transparentnijim. “Po istraživanjima Transparentnosti Srbije nalazimo se na trećem mestu, a u narednom periodu uradićemo web prezentaciju Grada Vranja sa novim sadržajima“, rekao je Tričković.

Delegacija NUNS-a posetila je Media i reform centar Niš gde je u nedelju 18. juna organizovan razgovor sa koleginicama i kolegama iz Nišavskog okruga. Razgovaralo se o aktuelnim problemima i izazovima sa kojima se novinari susreću u svakodnevnom radu.

Posebnu pažnju, učesnici u raspravi posvetili su profesionalnoj, pravnoj i ekonomskoj nesigurnosti novinara, političkim i finansijskim pritiscima na medije i problemima u sve lošijoj praksi sufinansiranja projekata u javnom informisanju.

Tom prilikom primljeni su novi članovi NUNS-a kojima je u ime Udruženja članske legitimacije uručio Mihajlo Kovač.

Tokom boravka u Pčinjskom okrugu, delegacija NUNS-a je posetila fabriku vode “Vlasinka”, u vlasništvu kompanije “Coca-cola HBC Srbija”, na padinama Vlasine, kod Surdulice. U razgovoru sa direktorkom Natašom Janjić i njenim saradnicima rukovodstvo NUNS-a je informisano o dosadašnjim poslovnim uspesima, razvoju i planovima fabrike čuvene vode “Rosa”.

Rukovodstvo NUNS-a je posetilo i Metalnu industriju “ALFA-PLAM a. d. Vranje” gde je obavešteno o izuzetno uspešnom poslovanju ovog svetski poznatog proizvođača grejnih i električnih aparata i opreme.

NUNS-ov tim je posetio i Vinariju “Aleksić” u Vranju gde je uz razgovor o poslovanju ove porodične firme organizovana i degustacija veoma dobrih vina.

U Vranju, NUNS-ova ekipa je posetila i Spomen sobu 4. brigada Vojske Srbije gde im je domaćin bio general-potpukovnik Milosav Simović. 

Delegacija NUNS-a je tokom boravka na jugu Srbije imala zanimljive susrete i razgovore i sa narodnim poslanikom Novicom Tončevim, predsednicom opštine Surdulica Aleksandrom Popović, predsednikom i zamenikom predsednika opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem i Stojančom Arsićem i direktorom sektora za informisanje kompanije „Simpo“ Sinišom Mitićem. 

Članovi NUNS-ove delegacije bili su Slaviša Lekić (predsednik), Željko Bodrožić (potpredsednik), Jovana Gligorijević, Predrag Blagojević (članovi Izvršnog odbora), Stojan Marković (predsednik Nadzornog odbora), Mihajlo Kovač, Vlado Mareš (Sud časti), Jelka Jovanović, Dragan Stošić, Nikola Lazić, Radoman Irić (poverenik za Pčinjski okrug), Vukašin Obradović i Svetozar Raković (generalni sekretar). Gost u delegaciji bio je Iljasa Musliu (Misija OEBS, kancelarija u Bujanovcu).   

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten