Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Kritička reč se nedovoljno čuje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

02. 10. 2017.

Autor: D. E. Izvor: Danas

Kritička reč se nedovoljno čuje

Grad Šabac u projektu "Mehanizam utvrđivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na nivou lokalne samouprave"

Na poziv NUNS-a, Grad šabac učestvuje u Projektu „Mehanizam utvrđivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na nivou lokalne samouprave“.

Mehanizam je kreiran sa željom da doprinese poboljšanju primene Zakona o javnom informisanju i medijima. Takođe, cilj je povećanje efikasnosti i svrsishodnosti korišćenja budžetskih sredstava namenjenih sufinansiranju javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Tim povodom u Gradskoj kući juče je održan sastanak sa predstavnicima gradskih ustanova i institucija, nevladinih organizacija i udruženja građana, kako bi se što bolje opredelile teme od javnog interesa za grad Šabac. Polazna tačka je činjenica da je civilno društvo najbolji poznavalac tema od javnog interesa.

Kako je istakao Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a, šabac je pogodno okruženje za saradnju organizacija civilnog društva, lokalne samouprave i medija.

– Civilno društvo treba da predloži teme od javnog interesa koje nisu dovoljno medijski obrađene. Prva faza projekta su konsultacije, druga faza utvrđivanje tema, a u trećoj, predstavnici medija, civilnog društva i lokalne samouprave formiraju spisak prioritetnih tema za šabac. Teme tako postaju deo konkursa koji se raspisuje i donosi se odluka o realizaciji. Svi učesnici u definisanju tema od javnog interesa za šabac mogu da prate koliko su mediji ispunili obaveze iz projekta na osnovu kog su finansirani, i, ukoliko nisu, da budu sankcionisani na narednom konkursu – objasnio je Lekić.

Inicijativa NUNS-a ima zadatak da pomogne javno informisanje u lokalnim samoupravama i utvrdi šta je to o čemu građani žele da budu informisani. To će, prema mišljenju gradonačelnika šapca Nebojše Zelenovića, pomoći da naredne godine budu bolje formulisani predlozi za projekte i da što više medija učestvuje u javnom pozivu.

– Javno informisanje je dramatično važno danas u Srbiji, u situaciji u kojoj mediji nestaju i emisije se ukidaju. Građani nemaju dovoljno mogućnosti da čuju kritičku reč. Mi ćemo se kao grad truditi da ispunimo sve obaveze na najbolji način, ne samo zato što želimo da budemo deo uređenog evropskog društva, već zato što je to naša lična korist. A ona se sastoji u tome da možemo da utičemo na procese koji mogu nešto da promene u našim životima – istakao je Zelenović.

Inače, ove godine iz gradskog budžeta za medijske projekte je odobreno 40 miliona dinara. Uz to, ovde je striktno sprovedena zakonska procedura, od izbora članova konkursne komisije do analize projekata, dok su u drugim sredinama ta sredstva uglavnom iskorišćena za novoformirane medije u službi republičke vlasti, rečeno je na sastanku.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten