Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Debate o javnom interesu u Šapcu, Paraćinu i Svilajncu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

30. 09. 2017.

Izvor: NUNS

NUNS realizuje projekat „Utvrđivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na nivou lokalne samouprave“

Debate o javnom interesu u Šapcu, Paraćinu i Svilajncu

Razgovorima sa predstavnicima lokalnih samuprava, nevladinih organizacija, privrede, institucija i ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture u Šapcu, Paraćinu i Svilajncu, Nezavisno udruženje novinara Srbije nastavilo je realizaciju projekta „Utvrđivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na nivou lokalne samouprave“.

Cilj projekta je uvođenje jedinstvenog mehanizma utvrđivanja javnog interesa na nivou lokalne zajednice, a za potrebe medijskih projekate koji se sufinansiraju budžetskim novcem. Reč je o projektima medija kojim ser unapređuje informisanost građana o temama od javnog interesa. Mehanizam utvrđivanja javnog interesa treba da doprinese i transparentnom i odgovornom trošenju novca poreskih obveznika koji je namenjen javnom informisanju građana.

Debata u Kulturnom centru Paraćina

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić i generalni sekretar Svetozar Raković, predstavili su projekat 12. septembra u Paraćinu, u sali Kulturnog centra.

Predsednik opštine Saša Paunović izrazio je uverenje da je projekat NUNSa dobar način da se civilno društvo neposredno uključi u proces definisanja tema od javnog interesa u oblasti javnog informisanja kako bi ceo proces sufinansiranja medija bio efikasniji i korisniji za građane.

“Potrebno je da ovaj dijalog bude potpuno transparentan a kažu da je takav dijalog teško moguć u prisustvu vlasti ja ću vas ostaviti da otvoreno raspravljate i kritukujete vlast ako je to potrebno”, izjavio je prvi čovek paraćinske opštine napuštajući skup.

U debati koja je usledila predstavljena su zakonska rešenja kojima je uređeno projektno sufinansiranje medija a kritikovana je i dosadašnja praksa u kojoj su pored greškaka  zbog nesnalaženja administracija lokalnih samouprava i medija uočene i krupne zloupotrebe vlasti.

Predsednik NUNSa Slaviša Lekić podsetio da su prošle tri godine od usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima kojim je propisano sufinansiranje medija putem javnih konkursa. Zakon propisuje obavezu države na svim nivoima – od Republike, preko Pokrajine do gradova i opština – da se javno informisanje finansira isključivo putem javnih konkursa za projekte proizvodnje medijskih sadržaja koji su u javnom interesu.  

“Zakon definiše i teme od javnog interesa ali prilično uopšteno, tako da je neophodno da se na nižim novima državne organizacije, posebno u lokalnim zajednicama te teme konkretizuju”, rekao je Lekić ukazujući da ekonomska, kulturološka i svaka druga raznolikost lokalnih samouprava nameću potrebu specifikacije medijskih tema od javnog interesa.  

“Na primer, ekologija jeste jedna od aktuelnih tema za manje više sve opštine, ali je to, na primer, u Pančevu ili Boru prvorazredan interes dok u Čajetini ili Vrnjačkoj Banji nije. Nisu ni problemi u privredi, obrazovanju, zdravstvu, nauci, kulturi, turizmu ... podjednako izraženi na celoj teritoriji Republike”, kazao je Lekić i dodao da je zato veoma važno da u utvrđivanju javnog interesa učestvuju reprezenti civilnog društva ali i predstavnici privrede, obrazovnih, zdravstvenih, naučnih, kulturnih i drugih ustanova. “Niko bolje od njih neće identifikovati realne teme, bilo da su to problemi bilo da je reč o primerima dobre prakse koje takođe treba popularizovati u medijima”.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković rekao je da je normativni okvir projektnog sufinansiranja javnog interesa u javnom informisanju načelno dobro postavljen ali da je neophodno poboljšanje zakonskih rešenja kako bi ceo proces bio transparentniji i efikasniji.

Rasprava u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

Skup u Svilajncu, održan 18. septembra u Prirodnjačkom centru Srbije, okupio je veliki broj predstavnika udruženja građana i lokalnih institucija i ustanova.

Zamenik predsednika opštine Dragana Radević zahvalila je NUNSu što je u opštini Sviljanaca prepoznala lokalnu zajednicu zainteresovanu za unapređenje javnog informisanja.

Ona je naglasila da oštinska uprava dobro sarađuje sa organizacijama civilnog društva, i da je mehanizam utvrđivanja javnog interesa prilika da se saradnja unapredi i kada je reč o definisanju tema za medijske projekte u službi građana.

Slaviša Lekić je istakao da je NUNS uočio da je u procesu bužetskog suinansiranja medija od početka 2015. godine, kada je proces započeo, mnogo grešaka, posebno namernih kako bi se zakonska rešenja izigrala. Novcem građana se na konkursima pretežno podržavaju projekti “poslušnih medija” dok se profesionalno orijentisani mediji suočavaju sa sve većim izazovima golog preživaljavanja i opstanka.

“Politička podobnost medija postaje ključni kriterijum prilikom sufinansiranja medija iz budžeta što direktno ugrožava temeljno pravo građana da budu objektivno informisani”, zaključio je Lekić. 

Svetozar Raković je ukazao da se, najčešće, greške u sprovođenju konkursa za medijske projekte dešavaju prilikom formiranja stručnih komisija za ocenjivanje medijskih projekata u koje se, posebno ove godine, sve češće imenuju tzv. medijski radnici, novinari bez profesionalnog i moralnog integriteta koji odluke o finansijskoj podršci donose po diktatu vlasti.

“Zbog toga NUNS smatra da u ceo proces sufinansiranja medijskih projekata treba što neposrednije da se uključe predstavnici civilnog društva jer oni najbolje mogu definisati teme od javnog interesa, ali i nadzirati kako transparetnost konkursnih procedura tako i realizaciju podržanih projekata”, rekao je Raković.

Razgovor u Gradskoj kući Šapca

Debata o javnom interesu u oblasti javnog informisanja u Šapcu održana je 29. septembra u Gradskoj kući (popularno “Dunjića kuća”). 

Predstavnici NUNS-a ukazali su na početku rasprave da je mehanizam utvrđivanja javnog interesa u javnom informisanju kreiran sa ciljem da doprinese poboljšanju primene Zakona o javnom informisanju i medijima u oblasti svrsishodne raspodele budžetskih sredstava namenjenih sufinansiranju javnog interesa u medijskim sadržajima.

Skupu su prisustvovali predstavnici Gradske uprave, gradskih ustanova i institucija, nevladinih organizacija i udruženja građana.

Otvarajući skup, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pohvalio je inicijativu NUNS-a da se unapredi javno informisanje u lokalnim zajednicama samoupravama i utvrdi o kojim temama građani žele da budu informisani. To će pomoći i da naredne godine budu bolje formulisani predlozi za projekte i da što više medija učestvuje na javnom gradskom konkursu koji se i objavljuje zato da građani Šapca budu dobro informisani.

“Javno informisanje je dramatično važno danas u Srbiji, u situaciji u kojoj mediji nestaju i emisije se ukidaju. Građani nemaju dovoljno mogućnosti da čuju kritičku reč. Mi ćemo se kao grad truditi da ispunimo sve obaveze na najbolji način, ne samo zato što želimo da budemo deo uređenog evropskog društva, već zato što je to naša lična korist. A ona se sastoji u tome da možemo da utičemo na procese koji mogu nešto da promene u našim životima. Mi to u Šapcu želimo da radimo i zato smo u 2017. za informisanje izdvojili više novca nego prethodnih godina, kako bi najbolji programi na konkursu bili sufinansirani, a građani dobili priliku da čuju drugačija mišljenja i sami promišljaju o tome šta je za njih najbolje”, istakao je Zelenović.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić ocenio je da je Šabac pogodna sredina za saradnju organizacija civilnog društva, lokalne samouprave i medija.

“Civilno društvo treba da predloži teme od javnog interesa, koje nisu dovoljno medijski obrađene. Prva faza projekta su konsultacije, druga faza utvrđivanje tema, a u trećoj, predstavnici medija, civilnog društva i lokalne samouprave formiraju spisak prioritetnih tema za javno informisanje u Šapcu. Teme tako postaju deo konkursa koji se raspisuje i donosi se odluka o realizaciji. Svi učesnici u definisanju tema od javnog interesa za Šabac mogu da prate koliko su mediji ispunili obaveze iz projekta na osnovu kog su finansirani, i, ukoliko nisu, da budu sankcionisani na narednom konkursu”, objasnio je Lekić.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković naveo je da će završna debata o javnom interesu i sufinansiranje medijskih projekata u Šapcu biti održana u prvoj polovini novembra i pozvao sve zainteresovane organizacije civilnog društva, gradskih ustanova i institucija da do tada razmisle o tome koje teme treba da budu sastavni deo javnog konkursa koji će Grad Šabac raspisati početkom 2018. godine.  

Pomenutim debatama prethodili su razgovori predstavnika NUNS-a sa predstavnicima opštinskih i gradskih uprava Paraćina (21. juna), Svilajnca (23. juna) i Šapca (14. jula), u kojim je predstavljen projekat. Predstavnici sve tri lokalne samouprave podržali su ciljeve projekta i izrazili spremnost za saradnju na njegovoj realizaciji.

 

NUNS očekuje da će iskustva ova tri grada, kao primeri dobre prakse, moći da posluže svim lokalnim samoupravama u Srbiji u kreiranju modela utvrđivanja javnog interesa za potrebe sufinansiranja medijskih projekata.  

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten