Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Građani da se pitaju o javnom interesu u informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

28. 11. 2017.

Izvor: NUNS

Građani da se pitaju o javnom interesu u informisanju

Na skupu u Svilajncu predstavnici NUNS-a predložili model particijapcije građana u definisanju tema za medijske projekte koji će se sufinansirati iz opštinskog budžeta

Proces sufinansiranja javnog interesa u javnom informisanju prerastao je u mehanizam za finansiranje provladinih medija i pojedinaca neskriveno bliskih Srpskoj naprednoj stranci i vlastima. Zloupotrebe budžetskog novca namenjenog medijima su postale toliko očigledne da se postavlja pitanje smisla celog procesa sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom interesu, izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić na debati o javnom interesu u javnom informisanju održanoj juče u Svilajncu.

Skup koji su u Prirodnjačkom centru organizovali NUNS i uprava opštine Svilajnac, okupio je predstavnike udruženja građana i javnih ustanova u oblasti obrazovanja, kulture i zdravstva.

Zamenik predsednika opštine Svilajnac Dragana Radović pozvala je udruženja građana i opštinskih ustanova i institucija da najozbiljnije učestvuju u osmišljavanje tema za projekte medija koji će se sufinansirati iz budžeta.  

Predstavnici NUNS-a su predložili model particijapcije građana u iniciranju i definisanju tema za medijske projekte koji će se sufinansirati iz opštinskog budžeta u narednim godinama. Ukazali su da je to jednostavan i realan mehanizam da se onemogući ili značajno smanji politički uticaj na uređivačku politiku medija, posebno kada se radi o medijskim sadržajima koji dobijaju finansijsku potporu iz budžeta lokalnih samouprava.

Reč je o novcu građana i zato se njime mora raspolagati krajnje odgovorno i transparentno - u javnom interesu, naglasio je Slaviša Lekić.

Predsednik NUNS-a je ukazao na sasvim suprotnu praksu gde na konkursima za sufinansiranje javnog interesa milionske iznose dobijaju tabloidi koji svakodnevno i poptuno svesno krše elementarne profesionalne i etičke standarde i koji umesto ineterima građana služe vlastima. Posebno je zabrinjavajuće što se veliki novac iz budžeta loklanih samouprava dodeljuje firmama čija osnovna delatnost nije javno informisanje već pijar i reklama i koje registruju portale u toku realizacije konkursa.  S druge strane, potpuno se ignorišu projekti ozbiljnih, uglednih medija samo zato što ne žele da budu propagandne mašine vlasti.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković predstavio je predlog internog akta “Mehanizam utvrđivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Svilajnac” koji će, kako su najavili predstavnici opštinske uprave, uskoro razmotriti Opštinsko veće.

Članica Opštinskog veća Milena Radović, saopštila je listu tema od javnog interesa koje su predložila neka udruženja građana i ustanove. Učesnici u debati predložili su da teme od javnog interesa za sufinansiranje javnog informisanja u 2018. godini budu: dualno obrazovanje u školama, preduzetništvo mladih u poljoprivredi, gradske biznis inicijative, unapređenje brige o mladim bračnim parovima i nataliteta, podrška osobama sa invaliditetom, promocija volonterskog entuzijazma, programi unapređenja turističke privrede, podsticanje sporta, podrška kulturnom stvaralaštvu, popularizacija programa zapošljavanja mladih, itd.

Ove i druge teme koje proističu iz razvojnog plana opštine, uskoro će se razmotriti Opštinsko veće Svilajnca kada se bude donosila odluka o raspisivanju konkursa za sufinansiranje medija u 2018. godini.

Debata je organizovana je u okviru projekta NUNS-a „Utvrđivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na nivou lokalne samouprave“, koji se sprovodi u Paraćinu, Svilajncu i Šapcu. Projekat se realizuje uz podršku međunarodne donatorske organizacije Zaštitinici ljudskih prava (Civil Rights Defenders).

NUNS očekuje da će iskustva tih lokalnih samouprava, kao primeri dobre prakse, moći da posluže drugim opštinama i gradovima u Srbiji u kreiranju modela utvrđivanja javnog interesa za potrebe sufinansiranja medijskih projekata


Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten