Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Novi rok za apliciranje za trening namenjen organizacijama civilnog drustva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

04. 04. 2018.

Izvor: kazitrazi.rs

Novi rok za apliciranje za trening namenjen organizacijama civilnog drustva

Balkanska istraživačka mreža - BIRN Srbija u partnerstvu sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) i Fondacijom Slavko Ćuruvija organizuje trening za šest organizacija civilnog društva iz oblasti uključivanja građana u proces definisanja i praćenja javnog interesa u javnom informisanju. Novi rok za podnošenje prijava za trening je 6.4.2018. godine.

Vreme: 18 – 20. april 2018.
Mesto: Beograd, hotel Park (Njegoševa 2)
Tema: Načini aktivacije i participacije građana u formulisanju javnog interesa u informisanju

BIRN, NUNS i Fondacija Slavko Ćuruvija organizuju drugi krug obuke, koji će pratiti zatvoreni poziv za podnošenje predloga projekata iz navedene oblasti.

Opšti cilj treninga je podizanje nivoa znanja i kapaciteta organizacija civilnog društva da se uključe u kreiranje, implementaciju i evaluaciju medijskih politika, sa posebnim fokusom na aktivaciju i participaciju građana u formulisanje javnog interesa u informisanju.

Zašto je ova tema važna i zašto je bitno da se uključite?

Država, kroz upravljanje budžetskim novcem, treba da utiče na stvaranje povoljnog okruženja za razvoj pluralističkih medija i podizanje kvaliteta javnog informisanja. Državni novac je korektivni mehanizam, koji nadoknađuje hroničan nedostatak novca na medijskom tržištu. Anomalija sistema je da je ovaj novac jednak ili veći od vrednosti realnog tržišta i zato je presudan faktor opstanka medija. Na ovaj način mnogi mediji su finansijski zavisni od države, što utiče na kvalitet izveštavanja o temama, koje su od javnog značaja, kao i na ekonomsku održivost medija.

Koncept treninga

Dvodnevna trening radionica u periodu od 18. do 20. aprila 2018. godine.
Tema treninga: Načini aktivacije i participacije građana u formulisanju javnog interesa u informisanju

Kome je trening namenjen?

Trening je namenjen tim liderima i projekt menadžerima organizacija civilnog društva, koji su zainteresovani i motivisani da unaprede svoja znanja i veštine iz oblasti medijskih politika i participacije građana u donošenju odluka u ovom polju, pre svega na lokalnom nivou. Poželjno je da učesnici radionica imaju neka predznanja i iskustva iz navedenih oblasti, ali nije od presudnog značaja za izbor učesnika. Ukupno će biti odabrano 6 predstavnika organizacija. Iz svake organizacije moguće je prijaviti jednog kandidata.

Pravo učešća nemaju organizacije, koje su učestvovale na obukama, koje je konzorcijum organizovao u prethodnoj godini, a to su:

  • „Učešće javnosti u procesu definisanja, sprovođenja i praćenja javnog interesa u sferi lokalnog javnog informisanja” održane u periodu od 17. do 19. maja 2017.
  • „Istraživačke tehnike i monitoring potrošnje budžetskog novca na medije“ održane u periodu od 24. do 26. maja 2017. godine

Za polaznike treninga biće organizovan poziv za podnošenje projektnih prijava iz oblasti, koje su pokrivene temom treninga. Nezavisna konkursna komisija će na osnovu evaluacije projektnih prijava dodeliti tri granta u maksimalnoj vrednosti od 3.500 EUR po unapred definsanim kriterijumima ocenjivanja.

Prijave:

Prijave se mogu dostaviti putem e-maila na adresu: lada.vucenovic@birn.eu.com.
Rok za dostavljanje prijava za trening je 6. april 2018. godine.

Prijava treba da sadrži:

  1. CV – informacije o formalnom i neformalnom obrazovanju i profesionalnom iskustvu pojedinca
  2. Prijavni formular

Troškovi prevoza, smeštaja i ishrane tokom treninga su u potpunosti pokriveni od strane organizatora.

Detaljna agenda će biti naknadno dostavljena.

Više informacija o konkursu možete dobiti na telefon: 011/ 40 30 320.

Trening se izvodi u okviru projekta Javni novac za javni interes, koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.


Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten