Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  Seminar NUNS-a: O sukobima i multilaterarnim pregovorima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

01. 09. 2005.

Seminar NUNS-a: O sukobima i multilaterarnim pregovorima

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji i uz podršku ambasade SAD u Beogradu, realizovalo je od 22-27. avgusta na Paliću dva seminara “O sukobima i multilaterarnim pregovorima” za novinare koji rade u elektronskim i štampanim medijima i u agencijama. Predavač je bio Myron Belkind, renominari novinar Associated Press iz SAD.

Belkind je u uvodnom delu predavanja istakao da su izveštavanja o pregovorima u kojima učestvuju dve suprostavljene strane veoma komplikovana. Treba se dobro pripremiti, i pratiti sve šta se piše o njima. Izveštavanje sa takvih pregovora treba da budu, precizna, pravična i uravnotežena. A to znači da čitaoci ili gledaoci shvate da ne zastupate nijednu stranu u pregovorima. Myron Beklind je naglasio da kada su pregovori u pitanju, važne tri stvari:

  • Novinar mora da se bori protiv interpretacije činjenica;
  • Novinar ne sme slepo da se vezuje za svoje izvore;
  • Novinar mora da proveri sve informacije čak i one koje dolaze iz Vlade.

Da bi izveštavanje o, recimo, srpsko-albanskim pregovorima o statusu Kosova bilo što uspešnije, treba voditi računa o sledećim stvarima:

  • Priprema novinara, koja mora da traje najmanje dve nedelje (pročitati, između ostalog, sve tekstove u vezi statusa Kosova koje su objavile domaće i svetske agencije);
  • Redakcija mora da bude spremna da informacije koje dobije od svog izveštača maksimalno iskoristi (uzimanje izjava od domaćih i međunarodnih analitičara koji se bave Kosovom oko nekog zauzetog stava…);
  • Izveštač mora da naglasi da su informacije koje je dobio zvanične, nezvanične iz diplomatskih izvora itd.

U tzv. tihim danima, kada nema nikakvih zvaničnih i nezvaničnih informacija, novinari mogu da se posvete biografijama onih koji učestvuju kao pregovarači...

Benklind je, takođe, upozorio novinare, da se može desiti da neke od pregovaračkih sesija budu na neki način zatvorene za javnost, tj. da budu pozvane samo veće svetske agencije i mediji.

Novinari koji prvi put izveštavaju sa pregovora za koje je međunarodna zajednica veoma zainteresovana u tim prilikama treba da znaju da kolege iz većih svetskih agencija i medija, koji su imali sreće da budu pozvani, moraju da održe konferenciju za štampu i obaveste ih o čemu se razgovaralo.

Isto tako, snimatelji i fotoreporteri koji su prisustvovali tom sastanku, moraju kolegama iz drugih redakcija da besplatno ustupe fotografije i snimke.

Mirjana Kalinić

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten