Naslovna  |  Info  |  Aktivnosti  |  OKRUGLI STO NUNS: Podrška ukidanju zatvorske kazne za klevetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktivnosti

09. 03. 2005.

OKRUGLI STO NUNS: Podrška ukidanju zatvorske kazne za klevetu

Nezavisno udruženje novinara Srbije i predstavnici vodećih medija u Srbiji podržavaju spremnost Vlade Srbije da sa dva amandmana unapredi tekst Predloga Krivičnog zakonika Republike Srbije. Prvi predviđa ukidanje zatvorske kazne za uvredu i klevetu, a drugi – uvođenje elementa »protivpravnosti« u zakonski tekst koji bi drastično poboljšao zaštitu novinara od tužbi za ova krivična dela. Ovo je zaključak okruglog stola pod nazivom »Novinarska uvreda i kleveta u Predlogu Krivičnog zakonika Republike Srbije« koji je održan 9. marta 2005. godine u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Prema rečima zamenika ministra pravde Branislava Bjelice ovi amandmani izraz su razumavanja za apel novinarske struke da novi Krivični zakonik i u ovoj oblasti prati savremenu evropsku regulativu. Pomoćnik ministra kulture Petar Ignja izjavio je da ovo ministarstvo snažno podržava predloge NUNS-a i amandmanske izmene koje je najavilo ministarstvo pravde. Zaključke okruglog stola s razumevanjem su prihvatili i članovi radne grupe za izradu ovog zakonskog predloga, Slobodan Šoškić i Nataša Mrvić Petrović. Prisutni novinari izneli su brojne primedbe na tekuću sudsku praksu u oblasti uvrede i klevete i ozbiljnom argumentacijom doprineli formulisanju ovog zaključka.

Učesnici debate uvažili su argumente predstavnika radne grupe za izradu Predloga Krivičnog zakonika da u ovom trenutku nije moguća potpuna dekriminalizacija uvrede i klevete, ali su i naglasili neophodnost da se kontinuirano prati tekuća praksa u cilju poboljšanja aktuelnih rešenja.

Učesnici okruglog stola – koji je uz pomoć Norveške narodne pomoći organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije – bili su urednici medija u Beogradu i unutrašnjosti republike, predstavnici ministarstava pravde i kulture i informisanja, članovi radne grupe koja je napravila Predlog Krivičnog zakonika, kao i pravni i medijski eksperti.

U Beogradu,
09. marta 2005. godine.
Seretarijat NUNS-a

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten