Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Skandalozno: RATEL ne haje za narodne pare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 04. 2012. Beograd

Autor: M. Lončar Izvor: Alo

Skandalozno: RATEL ne haje za narodne pare

Država Srbija bi mogla bespotrebno da baci više od šest miliona evra jer nadležni u Ratelu nisu spremni da prihvate vansudsku nagodbu sa „SOS kanalom“!

Država Srbija bi mogla bespotrebno da baci više od šest miliona evra jer nadležni u Ratelu nisu spremni da prihvate vansudsku nagodbu sa „SOS kanalom“! Naime, iako je sudski veštak procenio da je Ratel oštetio SOS za ovaj iznos, a pomenuta televizija ponudila medijaciju kako bi prebila troškove, iz Republičke agencije za elektronske komunikacije nema odgovora tako da će se ceo spor verovatno okončati višemilionskom isplatom iz državne kase pomenutoj televiziji.


Pred privrednim sudom u Beogradu se od 2008. godine vodi spor između „SOS kanala“ s jedne i Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) i Republičke radiodifuzne agencije (RRA) s druge strane zbog frekvencije koje su ove agencije dodelile ovoj televiziji. Na osnovu raspodele frekvencija koju je sačinio Ratel, na javnom konkursu 2006. godine „SOS kanalu“ biva dodeljena dozvola za emitovanje na 36. kanalu, iako je Ratel odranije imao saznanja da je taj kanal međunarodno nekodiran i da na istoj frekvenciji godinama sa 1.000 puta većom snagom program emituje Drugi kanal državne televizije Rumunije (TVR2). Sudski veštak za fi nansijsko-ekonomsku oblast ustanovio je da je „SOS kanal“ oštećen zbog loše frekvencije do 2011. godine za 650 miliona dinara, tako da ukoliko sud donese presudu u korist ove televizije, ovo regulatorno telo će morati da isplati ogromnu odštetu u ovom iznosu. Gubici „SOS kanala“ uvećavaju se što duže traje suđenje, tako da se ova suma svakodnevno uvećava.


Sud je već prihvatio nezavisna veštačenja merenja signala, koji su čak prethodno obavili Ratel i RTS, i nedvosmisleno je ustanovljeno da je kanal 36, koji je dodeljen na javnom konkursu „SOS kanalu“ neispravan. Zbog ovoga, više puta je i samo poslovanje televizije dovođeno u pitanje, oglašivači su povlačili svoje rek l a m e zato što se „SOS kanal“ jednostavn o loše video na 36. kanalu. Direktor „SOS kanala“ Dragiša Kovačević nije želeo da komentariše ove navode zato što je sudski proces još uvek u toku, ali je advokat ove televizije Biljana Kostić rekla da se „‘SOS kanalu‘ ne žuri i da je taksimetar uključen i da se trošak svakodnevno uvećava“.


- Istina je da se ovaj spor, koji traje više od četiri godine, bliži kraju, a mogao bi da se reši dogovorom i da ova gruba greška Ratela, državu i građane Srbije, koji uredno plaćaju porez, košta nekoliko puta manje samo ako rukovodioci Ratela uvaže predlog R R A da se spor reši mirnim putem. Direktor televizije je ponudio regulatornim telima da slučaj reše vansudskim putem. Ovaj predlog je Ratel odbio jer smatraju da nisu pogrešili prilikom dodeljivanja ove frekvencije, iako su to prvo pismenim putem priznali - rekla je za „Alo!“ Kovačevićeva. Kako saznajemo, rukovodioci RRA su još 2007. dva puta bezuspešno organizovali zajedničke sastanke, na kojima su bili i predstavnici „SOS kanala“, sa ciljem da se ovaj problem reši, ali Ratel tada nije bio za dogovor. Danas, pet godina kasnije, RRA ponovo pokušava da ubedi Ratel da je najbolje da se „SOS kanalu“ ponudi dogovor zato što je šteta narasla nekoliko puta, ali Ratel opet nije za dogovor.

 

Upoznata i Evropska komisija!

Predstavnici „SOS kanala“, zbog nebrige nadležnih agencija, morali su davno da internacionalizuju svoj problem, tako što su kompletnu dokumentaciju predali predstavnicima Evropske komisije u Beogradu koja je odmah prosleđena u Brisel na ekspertizu. O problemu „SOS kanala“ obavešten je i dojučerašnji Predsednik Srbije Boris Tadić, Vlada Republike Srbije, premijer Mirko Cvetković, koji je ovaj predmet odmah prosledio nadležnom Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva. U ovom ministarstvu su nam rekli da još uvek ne rade na ovom slučaju.

RRA i Ratel ćute

U državnim agencijama nisu bili raspoloženi da nam prokomentarišu sudski spor koji protiv njih vodi „SOS kanal“. U RRA su nam rekli da nisu dobili naš faks i imail, ali i ako ga dobiju, odgovoriće nam tek sutra. U Ratelu su nam rekli da ne mogu u javnost da iznosi činjenice vezane za sudski postupak koji je još u toku jer bi to bio pokušaj uticanja na javnost i vršenja pritiska na pravosudne organe. Predsednik upravnog odbora Ratela Jovan Radunović i direktor ove agencije Milan Janković takođe nisu bili dostupni za komentar.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

11.10.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 00:41

g

bravo

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten