Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Obradović: Veliki broj suđenja novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 08. 2012. Beograd

Izvor: EuroActiv.rs

Obradović: Veliki broj suđenja novinarima

Prema podacima NUNS-a, pred Višim sudom u Beogradu u 2011. pokrenuta su 242 parnična postupka zbog objavljivanja informacija u medijima, uglavnom zbog povrede časti i ugleda, a vode se i krivični postupci.

U Srbiji propisi o kleveti, povredi časti i ugleda otvaraju velike mogućnosti za tužbe protiv medija. Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), pred Višim sudom u Beogradu u 2011. pokrenuta su 242 parnična postupka zbog objavljivanja informacija u medijima, uglavnom zbog povrede časti i ugleda, a vode se i krivični postupci. Sudski postupci finansijski iscrpljuju novinare i medije i nameću autocenzuru. NUNS je zbog toga pre malo više od godinu dana pokrenuo uslugu besplatnog zastupanja pred sudovima. Do sada je ta usluga odobrena u 10 slučajeva.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović rekao je EurAktivu da je za besplatno zastupanje pred sudom Udruženje do sada primilo 17 zahteva, od čega je 10 odobreno. Okončan je jedan slučaj, u korist novinara, odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu.

NUNS je, kako je podsetio, usluge besplatnog zastupanja pred sudom i pravnog savetovanja počeo da pruža u junu 2011. godine uz pomoć organizacija Sivil rajt difenders (Civil Right Defenders) i Medija ligal difens inišativ (Media Legal Defence Initiative). Usluge zastupanja novinara na sudu i pravnih savetovanja pruža ugledna advokatska kancelarija "Živković i Samardžić".

"Od juna 2011. godine NUNS je primio i odgovorio na 73 zahteva za dobijanje pravnog saveta, a od 17 zahteva za zastupanje na sudu, koliko nam je upućeno, 10 je dobilo podršku NUNS-a", rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je ukazao da sudski postupci protiv novinara podstiču autocenzuru kod novinara, ali i finansijski iscrpljuju medije, odnosno novinare i urednike protiv kojih se ti postupci vode, i kao izdatke naveo sudske takse i advokatske troškove. "Što se tiče (potrebnih zakonskih) izmena, očekuje se dekriminalizacija klevete i uvrede. Videćemo šta će se dešavati imajući u vidu političke promene koje su nastupile u Srbiji", naveo je on.

Sudeći prema podacima koje je izneo, broj postupaka protiv novinara, urednika i vlasnika medija nije mali. Pred Višim sudom u Beogradu tako su u 2011. pokrenuta 242 parnična postupka, u kojima se od novinara traži naknada štete, a vode se i krivični postupci.

"Prema dosadašnjim iskustvima, novinari i urednici su imali više uspeha u krivičnim postupcima, nego u parničnim postupcima, gde su mediji u velikom broju obavezani da plate tužiocu naknadu štete zbog povrede časti i ugleda", izjavio je Obradović.

Kada je reč o postupcima koje pokreću novinari za zaštitu sopstvenih prava, oni to najčešće rade uz pomoć udruženja novinara ili medija za koji rade, naveo je predsednik NUNS-a.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten