Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Pismo o Tijani: Dirljiva lekcija iz novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 11. 2013. Beograd

Izvor: Mondo, NUNS

Pismo o Tijani: Dirljiva lekcija iz novinarstva

Poznati beogradski novinar Dušan Mašić objavio je na Facebooku otvoreno pismo koje je svojevrsna lekcija o etičkom izveštavanju u medijima.

Odnosi se na slučaj koji je u štampi bio danima tema broj jedan - navodne mahinacije s novcem prikupljenim za lečenje preminule devojčice Tijane Ognjanović.

Mora ovako, nema druge...

Otvoreno pismo Sanji Ilić, „novinarki" „Kurira"

Sanja, draga,

Nemoj da ovo pismo shvataš suviše lično, jer si ti samo posledica tragedije koja je zadesila novinarstvo u Srbiji. Uzroci su mnogo dublji i plašim se da ih ne bi razumela. Želeo sam da ti pišem već posle tvog prvog „teksta" o porodici Ognjanović i parama koje su ostale na njihovom računu posle Tijanine smrti. Međutim, to bi se verovatno svelo na lične uvrede, slične onima koje su čitaoci tvojih „novina" u svojim komentarima upućivali na adresu porodice koja je izgubila dete pre samo nešto više od četiri meseca. Zato sam rešio da još malo pratim tvoj „istraživački" rad, a da u isto vreme pokušam da saznam kako bi medij poput BBC-ja propratio tu priču. Na taj način, možda ćete ti i tvoje „kolege" naučiti nešto.

Da odmah budem jasan. Ja sa ponosom ističem da sam po zanimanju novinar ( i to iz Srbije) iako se već desetak godina bavim menadžmentom u medijima, a poslednjih 6 brinem o aktivnostima i razvoju BBC-ja najpre u Evropi, a sada na Bliskom Istoku i Zapadnoj Aziji. O mom novinarskom radu možeš da se raspitaš kod (malo)starijih kolega iz drugih redakcija (jer ih u tvojoj nema), mada je većina njih odavno izgubila profesionalnu bitku zahvaljujući „novinarima" poput tebe. Ali, nisi ti kriva. Oni su.

Takođe, imao sam tu nesreću da proživim ono što proživljava i porodica Ognjanović. Od smrti moje jednogodišnje ćerke prošlo je već 10 godina i vreme tu dokazuje svoju relativnost. Kada se iz čistog mira zaplačeš u sred Pakistana, ili u hotelu u Muskatu (Oman) shvatiš da neke stvari nikada nećeš preboleti ma gde bio i samo je pitanje kako i koliko dugo ćeš živeti sa njima. Svako od „Ognjanovića" se nosi sa tim na svoj način. Ono što želim da kažem je da nije samo Tijana žrtva u ovoj tragediji. Ona je stavila veliku tačku na svoj mali život, ali njena porodica, rodbina i prijatelji će celog života nositi taj ožiljak na svojim srcima. Da li se razumemo? Nije baš toliko komplikovano.

Da se sad vratim na tvoju „priču". Pitanje šta se desilo sa parama koje su prikupili gradjani Srbije i regiona u nadi da će pomoći Tijani je sasvim legitimno. U javnom interesu je da se to sazna i tu nema nikakvih dilema. Ja sam u proteklih nekoliko nedelja razgovarao sa par najuglednijih i najuticajnijih BBC urednika na tu temu, sve u želji da ti napišem šta bi BBC uradio u tvom slučaju, a ne šta ja mislim da bi uradio. Primećuješ razliku? Novinar traži relavntne i kompetentne sagovornike da bi pronašao odgovore na pitanja koja zanimaju njegovu publiku.

Pošli smo od pretpostavke da si dobila informaciju iz banke da su pare podignute i da sad treba videti šta raditi sa tim. Zadatak novinara je da, kada dobije informaciju, istu proveri, a ne samo da je prenese. To znaju čak i oni koji ne rade u BBC-ju. Ovdašnji urednici su mi rekli da bi uradili 3 stvari: 1) pronašli drugi izvor 2) tražili dokaz za te tvrdnje i 3) uverili se da u dolaženju do tog dokaza nije prekršen ni jedan zakon koji bi eventualno mogao čitavu priču da obori na sudu. U slučaju da bilo koja od ove tri stvari nije urađena informacija o povlačenju para sa računa ne bi mogla da bude objavljena.

Šta bi onda bio sledeći korak? Da li bi BBC kontaktirao roditelje koji su ostali bez deteta? Lagao bih kada bih rekao da me pozitivan odgovor na ovo pitanje nije iznenadio. Javni interes nema kalendar. Naravno, sačekali bi da prođe sahrana, dali malo vremena porodici da tuguje, ali procena je da je četiri meseca sasvim dovoljan period. Pogotovo u uslovima ako bi se pokazala tačnom tvrdnja da je novac povučen. Pokušali bi da izbegnu direktan kontakt sa roditeljima. Zvali bi njihove rodjake, advokate, ljude koji su bili oko njih tokom kampanje prikupljanja novca....ali, ako bi bili sigurni da je novac podignut, potpuno je izvesno da bi kontaktirali i roditelje direktno.

Sve ovo se radi pre nego što je i jedno slovo objavljeno ili izgovoreno. Pokušali bi potom da pronadju neku organizaciju koja se bavi sličnim problemima (lečenjem dece u inostranstvu), razgovarali bi sa roditeljima koji imaju sličan problem (bolesno dete), ali ne sa ciljem da se od Ognjanovića uzmu pare, već da bi se pronašlo sistemsko rešenje koje ne bi bilo bazirano na medisjkim kampanjama i SMS porukama.

Ukoliko bi na kraju odlučili da objave ovu priču, sve to bi prvo moralo da prođe kroz ruke advokata, a saglasnost bi se tražila od samog uređivačkog vrha.

I ovde se slažu da je u pitanju veoma komplikovan slučaj koji sa sobom nosi mnogo moralnih, etičkih, legalnih i profesionalnih dilema. Ali, novinari i služe za to da se sa svime time izbore i da u interesu javnosti prezentiraju činjenice. Ma kakve i ma koliko bolne one bile.

Sanja, draga,.... šta si od svega ovoga ti uradila? Prateći tvoj slučaj video sam među komentarima na FB da se čak i tvoj muž gadi smeća od „novina" u kojima „radiš". Istina, kaže da si u pravu i da tu „ima nečega", ali ja to ne mogu da tumačim drugačije osim podrške nekome sa kim živiš.

Ono što si ti uradila, čak i da su ti namere bile najbolje, je sledeće: 1) Stavila si porodicu Ognjanović na stub srama i izložila ih najgrubljim pretnjama i uvredama, 2) Povredilila si sve koji su želeli da zadrže Tijanu u najboljoj mogućoj uspomeni i 3) Prekinula si i obesmislila svaku buduću akciju prikupljanja novca za neko bolesno dete.

I sve to na osnovu, kako sada stvari stoje, potpuno POGREŠNE informacije.

Žao mi je što UNS i NUNS (čiji sam jedan od osnivača) nisu našli za shodno da povodom ovog slučaja organizuju razgovor sa urednicima medija i povedu raspravu o svim etičkim, moralnim i profesionalnim aspektima ove priče. Medjutim, kako su „novinari" u tim „medijima" poput tvog, novinari baš koliko su i „glumci" u porno filmovima- glumci, onda profesionalna udruženja (ma koliko loša bila) nemaju sa kim da razgovaraju. Ja ipak radije kažem da su „Kurir" i ostali- novine, baš koliko su Dafiment i Jugoskandik bili banke. Tako su se zvali, a radili su jedan sasvim drugi posao koji se pre ili kasnije svede na kriminal. Takvo je i ovo tvoje „novinarstvo".

Sanja.....tvoje će ime ostati u potpisu možda najnemoralnije i najprljavije kampanje koja je vođena u tvojim „novinama". To su, izgleda, u nekom trenutku shvatili i tvoji „urednici", pa su krenuli da sve to potpisuju sa „Redekcija „Kurira"". U nadi da će svako od vas moći da mirno spava, (ne) svesni gluposti koju ste napravili. Ili, možda i dalje tvrdite da „ima tu nečega"?

Nadam da znaš još nešto da radiš u životu, jer ti novinar nikada nećeš biti. Možda bi i mogla, ali sada je već suviše kasno za to.

Ali, pre nego što , pre ili kasnije, odeš iz tog smeća od „novina", probaj da preko cele naslovne strane objaviš samo dve reči: OGNJANOVIĆI- IZVINITE. Velikim slovima, što većim.

Možda ti oproste, ali te sigurno neće zaboraviti. Ni oni, ni ja, čije si ožiljke na srcu svojim pisanjem otvorila. Nikome ne treba želeti da ga nešto zadesi da bi mogao to da razume. Ne želim ni tebi.

Možda nećeš biti novinar, ali ćeš sa „OGNJANOVIĆI- IZVINITE" pokazati da u tebi ima bar nešto malo ljudskog.

U nadi da ću i to dočekati...
Srdačno
Dušan

 

 

Komentari (82)

ostavi komentar
čet

05.12.

2013.

lana [neregistrovani] u 22:27

Dusane bravo

Dusane svaka ti cas za ovo

Odgovori
uto

03.12.

2013.

Vuk [neregistrovani] u 23:24

BBC VS KURIR

Ko prati izvestavanje BBC, CNN, i slicnih medija iz Sirije, ranije Iraka, Egipta, Libije, Srbije, zna da oni ne proveravju informacije na nacin kako to Masic tvrdi. Zapravo njihov nacin rada slican je onome za sta je optuzio novinarku Kurira. BBC cesto objavi polu-istinite informacije kako bi mogili svojim gledaocima prvi da serviraju "ekskluzivu". Jedan od dokaza protiv BBC je nacin na koji su mesecima izvestavali o oruzju za masovno unistenje u Iraku. Nekriticki su plasirali izvestaje americkih i britanskih sluzbi u etar. Ispostavice se informacije su bile 99% netacne. Na sto Kolina Pauela, u redakciju CNN i studio BBC-a dosle su iz tajnih zatvora CIA u kojima su srednjevekovnim inkvizicionim metodama, poput metode "Woterbording" mucili osumnjicene pripadnike Alkaide. Jadnici su svojim muciteljima sve priznavali. Kada to islednicima nije bilo dovoljno priznavali su i kontakte sa Sadamovim rezimom koji se nikada nisu desili. Irak su potom pod medijskim kisobranom BBC i slicnih medija, a sa izgovorom da idu da, uniste oruzje za masovno unistenje, napali Americka i Biritanska vojska. (U koaliciji sa nekoliko brigada manjih drzavica poput Dominikanske republike) Britanska drzava je stala na istu stranu sa SAD, a BBC se uklopio u okvire koje je postavio CNN.
Danas je poznato da su Sadamov zet, a potom i glavnokomandujuci Iracke vojske, pre napada izdali Sadama i dali verodostojne informacije o tome da je svo oruzje za masovno unistenje unisteno. Unisteno je u Prvom zalivskom ratu tokom intervencije Americke vojske i njihovih saveznika, kada su zapaljene i naftne busotine u Kuvajtu. U igranom-dokumentarnom filmu BBC-a o Sadamu Huseinu, izdaja Sadamovog zeta je prikazana sa svim detaljima. On u tom filmu operativcu CIA predaje dokumenta o tome da nema oruzja za masovno unistenje i o drugim tajnama. U istom filmu Sadam tu tajnu otkriva inspektorima UN, odnosno celom svetu... To cini kako bi zeta vratio u Irak. U filmu se ne obaziru na cinjenicu da BBC, istovremeno redovno plasira bez provere informaciju da postoje dokazi o prisutnosti oruzja za masovno unistenje, da zbog toga treba napasti Irak...
Iskreno sumnjam da je BBC do istine dosao tek nakon Sadamove smrti. Cak iako su te informacije njima postale poznate kasnije, cinjenica je da nisu primenili nijedan od nacina provera informacija o kojima Masic pise. Da jesu deo istine bi mogli da saznaju od Iracke diplomatske mreze, pri UN. Mogli su da iskoriste ugled koji imaju i da kontaktiraju Sadama licno. Znali su i da je Sadamov zet pobegao sa njegovom cerkom iz Iraka, da nemaju novca i da su spremni da odaju tajne koje su vec otkrili Amerikancima. Zasto se BBC nije odlucila za detaljnu proveru u skladu sa Masicevim instrukcijama, vec je pre napada nekriticki izvestavano o toj temi? Da li to znaci da postoji odgovornost ovog medija za hiljade (mozda i stotine hiljada) ljudi koji su ozraceni osiromasenim uranijumom, koji je tokom napada bacen na Irak? Stotine Malih devojcica rodjeno je sa ostecenim organima jer su ih zaceli ozraceni roditelji... Hiljade roditelja su neplodni usred izlozenosti zracenju. Od posledica osiromasenog uranijuma bacenog na Irak obolelo je i hiljade vojnika Busove koalicije. I Britanskim vojnicima se radjaju bolesna deca, ali niko od nasih novinara ne kaze, da je plasiranjem laznih informacija BBC tome doprineo. Da li ce neko sada optuziti BBC da su obesmislili svaki buduci rat, protiv nekog Britanskog neprijtelja, kao sto je i Kurir navodno obesmislio svaku buducu humanitarnu akciju u Srbiji? Ili je mozda suvise opasno kritikovati BBC iza koga stoji mocna Britanija, dok je suvise lako udarati po novinarima Kurira. Inace moj licni stav je da su humanitarne akcije obesmislili oni koji ih organizuju i koji na njima zaradjuju, slucaj Katarine Rebrace, Fondacije Karic...
Sto se tice potpisvanja tekstova u Kuriru sa potpisom Redakcija Kurira (R.K.) ili Ekipa Kuria (E.K.), mislim da su bezveze i da je tu Masic upravu. Licno sam doziveo da novianrka koja je pisala tekst i potpise isti sa inicjalima R.K ili E.K (ne secam se koji od dva) na sudjenju za klevetu kaze da ona nije autor. Prethodno je ista autorka ne samo napisala tekst vec ga je unela i u radnu listu na osnovu koje se ispalcuju zarade...

Odgovori
pon

02.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 12:17

Re: hahaha...

niko ti nije kriv što si nepismen,imam 30 god. pa čitam i pišem latinicu i ćirilicu...gde su ljudi širokih shvatanja :-)

Odgovori
pon

02.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 12:11

Re: vi

posle objavljenog smeća mislim da ne zaslužuje da joj uopšte kaže ti...

Odgovori
ned

01.12.

2013.

Sasa Milosevic [neregistrovani] u 03:39

Preterali ste, Mašiću

Cudi me da čovek koji ima reputaciju doajena srpskog novinarstva ( a i sam je u svom pismu izneo sebi kratak hvalospev) ne koristi zamenicu "Vi" u obraćanju mladoj koleginici. Celo pismo zvuči kao da je sa njom kućni prijatelj, ili pak neko ko je toliko besan na nju, da je apsolutno rešen da joj obraća intenzivno neprijateljskim tonom.

On očigledno ne krije da mu njegova sopstvena bol daje za pravao da bude osoran i poprilično grub kao da vodi uličnu konverzaciju . Slagao bih kad bih rekao da mogu da zamislim njegov ili bol Ognjanovića za izgubljenim detetom. Ne, ne mogu, jer me Bog nije udostojio da budem otac, kao što ni oni ne mogu razumeti moju bol zbog toga što mi je uskraćeno da ikada osetim tu beskrajnu ljubav koju roditelj dobija od svog deteta, ali svakako ništa, bez obzira na intenzitet bola, bilo njihovog ili mog, ne može biti opravdanje za mahinacije.

A da nešto smrdi u slučaju porodice Ognjanović oćigledno je, jer same rekacije aktera ove najsramotnije akcije u istoriji domaćeg humanitarizma (medjusobna optuživanja, naprasno osnivanje fondova za pomoć deci, kao i činjenica da je čak dvoje dece umrlo u medjuvremenu čekajući na spasonosne operacije dok je po rečima samog Sergeja Trifunovića, tata odbijao da okrnji 2 miliona eura) samo su deo zamršenog lanca.

Zašto se kolega Mašić nije jednog trenutka zapitao šta je tu zaista istina, i da li bi iko, a posebno novina koja je dala doprinos da se prikupi novac za ovu akciju, bez razloga pokrenula priču?

Zašto se kolega Mašić jednog trenutka nije zapitao da li je osorno ponašanje Nebojše Ognjanovića prema medijima iskazano kroz njegovu rečeniču "nemam moralnu obavezu da bilo šta objašnjavam" indikator nekih nejasnih stvari?

Ništa novinarka Kurira nije pogrešila, ni najmanje, a kolega Mašić bi ipak trebalo da pročita njen odgovor, kao i svi oni koji se dele u tabore, kao da su na fudbalskim stadionima spremni da linčuju "targetiranu koleginicu.

Sramotno je što je on na ovakav način, atakovao na nekog ko je imao petlju da pokrene nešto što će bez svake sumnje otrezniti ovaj narod i državu u budućim humanitarnim akcijama; nešto što će nas sve naterati da dobro razmislimo pre nego uplatimo i jedan jedini dinar u bilo čiji fond kojim se, bar do sada, moglo olako manipulisati. Ovo će pre svega PRISILITI državu da pronadje mehanizam za kojim će štiti i kontrolisati ovakve fondove kako ne bi završavali po tudjim džepvima i postajali deo latetnog krila srpske korupcije.

Zašto ni jednom jedinom rečju nije osudio sistem koji od bolesne dece i njihovih roditelja pravi medijske prosjake.

Lepo je novinarka Kurira podsetila Mašića da je ovo Srbija i da za razliku od nje, deca u Britaniji, (od koje Mašić prima platu) ne moraju da prose finansijku pomoć za lečenje.

No, izgled da Mašić to ne želi da vidi u svom besu i ljutini. Koristeći svoju reputaciju, pokrenuo je lavinu prezira, mržnje i osude, do te mere, da je čak počeo da atakuje i na njne privatni život i citira njenog, kako ona kaže " imaginarnog muža".

Preterali ste, kolega Mašiću.

Novinar sam, takodje dopisnik inostranih medija, i znam da na ovaj način sam sebe stavljam na Mašićevu verbalnu metu, ali se ne bojim njegove reakcije. U startu sam pomiren sa činjenicom da sam možda sebi na ovaj način zatvorio vrata u BBC iju, bar dok je on MenadžerBBC za ovaj region, ali ja ću rizikovati u ime podrške onoj strani koja je, ako ništa bar digla glas protiv nečega što očigledno "srmdi u državi Danskoj".

Odgovori
sub

30.11.

2013.

Nale [neregistrovani] u 22:52

Svaka čast!

Kada bi u Srbiji makar svaki deseti novinar imao ovakvu moć rasuđivanja, etička i moralna načela i svest o tome šta je zaista opšti interes naroda, stvari bi izgledale mnogo drugačije.
Autoru teksta moj duboki naklon!

Odgovori
sub

30.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:42

STRASNO

NO COMENT

Odgovori
sub

30.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:03

Re: BRAVO

SVAKA CAST

Odgovori
sub

30.11.

2013.

Rade [neregistrovani] u 18:49

Uzrok

Svi koji ste protiv načina izveštavanja novinarke Kurira, pročitajte njen odgovor na ovaj teks. Suština svega nije NOVINARSTVO već NEPOŠTENJE i NEMORAL Tijaninih roditelja koji očigledno žele da zadrže novac koji je bio namenjen lečenju njihove ćerkice. Stavite prst na čelo pa se upitajte kako bi novinarka pisala da su Tijanini roditelji odmah taj novac stavili na raspolaganje nekom drugom detetu za lečenje. Kritikujući FORMU zaboravili ste SUŠTINU.Poštovani menadžer BBC-a, se mogao oglasiti nekim drugim povodom,npr.kako je BBC "provereno", "korektno", "nezavisno" izveštavao o događanjima u Jugoslaviji. Ako je tim izveštavanjem BBC postavio i promovisao "nove" standarde novinarstva, nije mi jasno otkud kritika na račun novinarke Kurira i to od samog menadžera iste kuće!!

Odgovori
sub

30.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 16:09

bol

sve iskrene cestitke gosp.Dusanu.Te novine su bruka i sramota za sve pa i naciju,a koleginica,hm/moze li se uopste i zvati novinarem,nisam sigurna.uvrede,gadjanje jadnih roditelja trulim jajima....zar posle svega/takvog tragicnog i bolnog gubitka....Sramotno je.I da li zaista mislite da bi to njeno gadno IZVINI bilo dovoljno posle takvih njenih uvreda,izjava.....Vama gospodine Dusane svaka cast,ali....Sve najbolje

Odgovori
sub

30.11.

2013.

Cici Budva [neregistrovani] u 14:24

Profesionalno

Ovo nije ni super, ni fenomenalno, već jednostavno rečeno profesionalno. Da je sreće svaki bi novinar bio ovakav, iskusan, profesionalan, pametan, obrazovan, informisan, a da pritom ispoštuje pravo čovjeka da u miru prihvati zastrašujuću činjenicu da njegovog djeteta više nema, obzirom da ta informacija ne dolazi odmah do svijesti, već postepeno, jer da dolazi odjednom, čovjek to ne bi mogao ni da preživi. Iskreno, čisto sumnjam da će dotičnu novinarku tekst sa ovako ubojitom riječju da uznemiri emotivno, obzirom na to šta je ista prethodno bila spremna da uradi. Šta drugo osim da se molimo za duhovnu snagu porodice Ognjanović, i da poželimo da ima što više profesionalnih ljudi poput Dušana, ne samo u sredstvima javnog informisanja, već u svim sverama života.

Odgovori
sub

30.11.

2013.

rade [neregistrovani] u 10:57

Re: kur(ir)cici

Dokle god nam je ovakvih ku(ir)cica - blago nama - taman kako smo i zasluzili!

Odgovori
sub

30.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 10:46

bravo!!

Svaka cast!

Odgovori
sub

30.11.

2013.

anonymous vet. [neregistrovani] u 09:55

Podrška tekstu

Podrska autoru teksta, apsolutno treba posmatrati kako rade bolji od nas, a narocito kako rade najbolji na svetu! "Kurir" jeste smeće novina, ali nažalost i to neko čita. Konkretan slučaj treba nadležni da provere, ali koliko ja znam to je već urađeno i rečeno je da novac na računu i da je netaknut. Još jednom to treba proveriti i ako je tako onda novinarka koja je toliko neistina napisala mora da oseti mekoću đona na svojoj zadnjici. Naravno to se neće desiti jer bezvredne novine drže škart novinare koji služe za aport i lajanje kad zatreba.

Odgovori
sub

30.11.

2013.

Ivan iz Beograda [neregistrovani] u 09:50

Normalni ljudi

Hvala i bravo! Ima normalnih ljudi jos...,ali ne dolaze do izrazaja u svakodnevnim situacijama, za razliku od ovih drugih, koji koriste svaku priliku...Steta sto samo vanredne okolnosti izvlace normalne na
svetlost dana, ali valjda su zato i normalni. Veliki pozdrav!

Odgovori
sub

30.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 04:15

Re:

mislite menstrualno

Odgovori
sub

30.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 03:31

Re:

Naizgled bi neko rekao da zaista poznajete srpski jezik.

Odgovori
sub

30.11.

2013.

krcun [neregistrovani] u 02:54

dvostruki standardi

Gospodin Mašić se dohvatio lake mete, sramnog teksta iz Kurira, i to sa zakašnjenjem, i onda je lako uspeo da ispusti poentu. Naime, on nameće uređivačke standarde BBCa, britanskog javnog servisa, nekome ko piše u tabloidu, Da je poredio britanski i srpski tabloid, možda bi mogao da iznese kakav-takav smislen stav. Ovako, on pokušava da uporedi neuporedivo, nudi lekciju koja je jalova.

Odgovori
sub

30.11.

2013.

Gordana Hajinovic [neregistrovani] u 00:28

Re: Moravac

Raso, sa dosta stvari koje ste napisali se i sama slazem, ali lose je skrenuti sa glavne teme jer se onda ona sama zamagli…Ne verujem da vecina ljudi koja daje podrsku ovom pismu ima iluzije o medijima sa zapada i bilo kojim medijima-previse tu moci lezi da je ljudska vrsta ne bi na razne nacine i u razne svrhe zloupotrebljavala…Sto je sistem sredjeniji, to su nacini perfidniji…Ali takvo razmisljanje ne znaci da treba dici ruke, ne reagovati nikada i ne buniti se sto je to tako-ne pokusati nesto malo pomeriti…A sustina ovog pisma je reakcija na konkretnu profesionalnu odgovornost konkretne osobe u konkretnom slucaju-od uopstavanja bilo koje vrste ili sirenja price u drugim pravcima vajde nema…Po meni, sustina nije ni u tome sta bi u ovakvoj prici na kraju bila istinita -uzmimo za primer da bi se na kraju price ispostavilo da je ta novinarka `pogodila` krajnji ishod-da li bi ona u tom slucaju bila dobar novinar i profesionalac? Verujem da biste se slozili sa mnom da ne bi jer valjda nije sustina novinarstva pogadjanje-to je razmisljanje u stilu-evo prilike da dignemo prasinu, napravimo skandal, dignemo sebi rejting, dignemo citanost-gledanost, pa mozda se desi na kraju i da smo bili u pravu! A pritom se radi o tako osetljivoj temi, pritom su u pitanju zivoti ljudi koji su doziveli najvecu ljudsku nesrecu koju covek u zivotu doziveti moze…Pritom se ne slazem sa Vasom konstatacijom da `…ni jednom normalnom čoveku ne bi palo na pamet da poveruje da ljudi u ovoj situaciji misle na novac…` - upravo je obrnuto jer mediji ne bi bili toliko mocni da je ta Vasa konstatacija tacna -kada se jednom povede medijska hajka na nekog, ne opra tog nekog nista posle-najveca moc medija upravo lezi u tome sto im ljudi veruju-veeelika vecina ljudi…I upravo je zbog toga odgovornost ljudi koji rade u medijima ogromna…Zelim da se pitam postoji li profesionalni kodeks, koga moraju svi novinari da se pridrzavaju (bez obzira na to kakvi su kao ljudi), zbog cijeg bi krsenja pojedinci (i redakcije) odgovarali i koji bi zastitio druge ljude u ovakvoj situaciji od `moguce greske` nemoralnog, glupog ili kakvog god novinara…I u ovoj konkretnoj prici nisu bitna poredjenja sa drugim nemoralnim slucajevima u ovom nasem drustvu koje pominjete - beskorisno je poredjenje zato sto ne umanjuju bitnost ovog slucaja, a nisu bitna ni nagadjanja koja navodite u vezi `narucivanja` skandala , osim sto bi nemoralnost pomenute `novinarke` utoliko bila jos veca...Jedna od najvecih bolesti ovog naseg drustva su upravo nagadjanja raznih vrsta …Prozivke na profesionalnu odgovornost novinara moraju biti pojedinacne i konkretne jer je to jedini nacin da se mozda, slucajno, malo, malcice nesto ustalasa i na bolje pomeri i na opstem planu medijske scene i na taj nacin bolje zastiti javnost od kojekavih budaletina koje taj posao obavljaju-izvinjavam se na izrazu svim novinarima koji svoj posao casno obavljaju- ima i takvih…I zbog svega toga kazem 3 x BRAVO tekstu Dusana Masica…

Odgovori
pet

29.11.

2013.

S.. [neregistrovani] u 22:00

Svaka cast!!!

Odusevljena sam tekstom.Strasno je sta sve pisu bez dokaza.Pa danas objave kako su skinuli milion ili vise dolara sa racuna.Sutra ide objava "Ognjanovici nisu skinuli ni dinar sa racuna" Pa se tako vrtimo u krug.Poznavala sam i Tijanine roditelje a i Tijanu.Sokirana sam koliko je ovaj narod zavistan od drustva.Kurir objavi nesto najstrasnije onda slede komentari ko zna gde su oni sad,pokupili su pare i otisli,sram ih bilo.Kada neko danas sutra bude objavio kako je sve laz sto je bilo napisano onda ce ljudi krenuti sa komentarima jao jadni ljudi,ostavite ih na miru,neka dete nadje svoj spokoj.Strasno.Jedna informacija za sve.Na pocetku sakupljanja novca za Tijanu imali su donatorsku kutiju na decijem sajmu.Na kojem sam i ja bila,zbog svoje sestre.Kako smo se upoznali taj isti Nebojisa koga pljuju konstantno dosao je i ubacio novac u nasu kutiju.Setite se ili pogledajte vi koji niste film "KLOPKA".Lako je sedeti za kompijuterom i osudjivati druge.A ne znate ni kolika je to borba bila,koliko neprospavanih noci,koliko tuge i bola.Zamislite da gledate kako se zivot vaseg njrodjenijeg gasi pred vasim ocima a ne mozete da mu pomognete.Pa mi recite A KAKO BISTE VI?

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten