Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Održano ročište po pužbi Mirjane Aćimović protiv Blica i CINS - a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 11. 2015.

Izvor: NUNS

Održano ročište po pužbi Mirjane Aćimović protiv Blica i CINS - a

U sredu 3.novembra u Višem sudu u Beogradu održano je ročiste u postupku po tužbi Mirjane Aćimović, predsednice udruženja “Jakta“ protiv Ringier Axel Springer – a i CINS –a.

Mirjana Aćimović je podnela tuzbu radi naknade nematerijalne štete koju tvrdi da je pretprela usled objavljivanja neistinitih informacija o njoj u tekstovima čiji su autori Stevan Dojčinović, koji je u vreme objavljivanja teksta bio urednik u CINS-u i Jelena Vasić, koja je u vreme objavljivanja teksta radila kao novinar CINS-a. Tekstovi su objavljeni na sajtu CINS-a i preneti u dnevnom listu “Blic”.

Na ročištu koje je trajalo dva sata saslušana je tužilja, sekretar “Jakte” Milica Dimić koja se na sudu pojavila u svojstvu svedoka. U istom svojstvu su na ovom ročistu iskaz dali i novinari Stevan Dojčinović i Jelena Vasić. 

Sledeće ročište je zakazano za 18.2.2016. u 9h. Na tom ročistu će biti zaključena rasprava, budući da stranke nemaju novih dokaznih predloga.

Podsećamo da je Мirјаnа Аćimоvić iz Bеоgrаdа tužila je RINGIER AXEL SPRINGER kao izdavača dnevnog lista Blic i Cеntаr zа istrаživаčkо nоvinаrstvо, povodom tekstova tadašnjih novinara CINS - a koje je Blic preuzeo i objavio u svojoj redakcijskoj opremi (između ostalog i sa drugačijim naslovom), i tražila naknadu štete u iznosu od 1.000.000,00 dinara. Ona u tužbi nаvоdi dа је оbјаvlјivаnjеm tеkstоvа о njој pоd nаslоvоm Crnа dаmа srpskе kоckе (redakcijski naslov Blica, pod kojim Cеntаr zа istrаživаčkо nоvinаrstvо isti tekst nikada nije objavio), pоvrеđеnа prеzumpciја njеnе nеvinоsti, kao i da objavljeni tekstovi sadrže neproverene informacije. Na tužbu je odgovoreno 23.7.2014. godine, između ostalog da je neuredna zato što se iz nje ne vidi kоја је kоnkrеtnа infоrmаciја kојu је оbјаviо Cеntаr zа istrаživаčkо nоvinаrstvо netačna, nepotpuna, оdnоsnо objavljena uprkos tome što је njeno objavljivanje u skladu sa Zakonom о јаvnоm infоrmisаnju zabranjeno, i da bi je stoga trebalo vratiti tužilji na dopunu. Istovremeno je ukazano i na neosnovanost zahteva za solidarnom naknadom štete od RINGIER AXEL SPRINGERA i Cеntra zа istrаživаčkо nоvinаrstvо, budući da oni nisu mеđusоbnо u оdnоsu novinarа, odgovornоg urednikа i pravnog licа koje je osnivač javnog glasila.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten