Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Produžen rok za privatizaciju štampanih medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 02. 2005.

Izvor: Danas

Produžen rok za privatizaciju štampanih medija

Beograd - Povodom izjave ministra kulture i medija Dragana Kojadinovića, da će rok za privatizaciju štampanih medija biti produžen za godinu dana, generalni sekretar NUNS Svetlana Preradović, podsetila je kako je tu inicijativu pokrenuo NUNS i da je ona zavedena u Ministarstvu kulture i medija.

Preradović je precizirala da je postojao dogovor NUNS i Ministarstva, prema kome je NUNS trebalo da pokrene inicijativu za produženje roka, a da je potom Ministarstvo zdušno podrži, tako da je izjava Kojadinovića upravo na tragu tog dogovora.
Zakonom o javnom informisanju koji je usvojen 22. aprila 2003. određen je rok da štampani mediji budu privatizovani do 22. aprila ove godine. Preradović je naglasila da i NUNS i ministarstvo smatraju da je to kratak rok i da bi on trebalo da bude usklađen sa rokom koji je prema Zakonu o radiodifuziji predviđen za privatizaciju elektronskih medija, a to je 2006. godina.

"Po postojećoj zakonskoj odrebi, svi štampani mediji koji do predviđenog roka ne bi bili privatizovani, a nalaze se u statusu javnog ili društvenog preduzeća, jednostavno bi prestali da postoje. Prisutna je objektivna opasnost da bi neke lokalne vlasti, ako im se ne sviđa uređivačka politika, pustile taj medij niz vodu. Ovako, sa produženjem roka za privatizaciju za godinu dana, otvara se mogućnost da se zaposleni upozanju sa svojim pravima, među kojima je i pravo da radnici pokrenu inicijativu za privatizaciju svog medija, ako to lokalne vlasti, recimo, ne žele.
Preradović nam kaže da su NUNS masovno zvali zaposleni u štampanim medijima u unutrašnjosti, a da će produženje roka omogućiti da se ceo procec izvede mnogo pravednije. Ministar kulture i medija je najavio i da će biti promenjeno Upustvo o privatizaciji štampanih medija.

Z.P.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten