Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Izabrani članovi Saveta za radiodifuziju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2005.

Izvor: Danas

Izabrani članovi Saveta za radiodifuziju

Beograd - Skupština Srbije izabrala je osam članova novog Saveta Republičke agencije za radiodifuziju, među kojima je i troje dosadašnjih. Ponovo su izabrani Vladimir Cvetković, Nenad Cekić i episkop jegarski Porfirije, a osim njih Savet će činiti i Aleksandar Vasić, Svetozar Stojanović, Slobodan Đorić, Velimir Milošević i Goran Karadžić.

U Savet za radiodifuziju, ključno telo za regulisanje višegodišneg haosa u oblasti elektronskih medija, izabrana su tri kandidata resornog skupštinskog Odbora i po jedan kandidat Skupštine Vojvodine, univerziteta, nevladinih organizacija i udruženja građana, crkava i verskih zajednica, kao i udruženja radiodifuznih javnih glasila, novinara, filmskih radnika i kompozitora.

Izabrani članovi treba da izaberu devetog člana Saveta, koji mora da bude sa Kosova, čime bi bilo omogućeno konstituisanje Saveta koji je, prema izmenama Zakona o radiodifuziji, trebalo da bude izabran do kraja novembra prošle godine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Medija centar i udruženja kompozitora i dramskih umetnika, nisu učestvovali u usaglašavanju kandidata, uz obrazloženje da je izmenama Zakona o radiodifuziji ozbiljno narušena njegova ideja o Savetu kao nezavisnom ekspertskom telu.

Izmenama i dopunama Zakona prošlog leta je omogućen izbor novog Saveta. Prilikom izbora novog Saveta ne važi ranija odredba da isto lice ne može biti dva puta uzastopno birano, pa će i sporni članovi Saveta, izabrani 2003, moći ponovo da budu izabrani. Izmenama zakona, spisak ovlašćenih predlagača promenjen je tako da, umesto vlada Srbije i Vojvodine i srpskog parlamenta, kandidate predlaže Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje.

Iz zakona je brisana i odredba kojom je zahtevana kvalifikovana većina poslanika za odlučivanje o razrešenju člana saveta, pa je to sada moguće na predlog Saveta ili najmanje 20 poslanika. Beta

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten