Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Marijana Camović: Zarada od koje ne može da se živi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2016.

Izvor: Danas

Marijana Camović: Zarada od koje ne može da se živi

Tokom poslednje decenije sloboda medija u zemljama Zapadnog Balkana je znatno smanjena. Političke i poslovne elite služe se različitim formama direktnog i indirektnog pritiska na kritički nastrojene medije i novinare.

„Za medijske poslenike u Crnoj Gori jedan od najvećih problema je loš ekonomski položaj” , tvrdi predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.  
„Pedeset odsto novinara prima do 500 evra mesečno, a minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori je 800 evra. Jasno je da od tolike zarade ne može da se obezbedi elementarno pristojan život”, kaže Camović.  
Ona ističe da će Sindikat pokušati da utiče na popravljanje ekonomskog položaja novinara pre svega kroz definisanje granskog kolektivnog ugovora.  
Prema njenim rečima, crnogorske novinare muči i prekovremeni rad koji se ne plaća, kao i nepoštovanje etičkog kodeksa, a nisu retkost ni cenzura i autocenzura.  
„U našem istraživanju, 83 odsto novinara je reklo da urednici utiču na tekst, novinari znaju koje teme ne smeju da taknu, a najčešće je reč o biznismenima i firmama protiv kojih ne sme da se piše. Urednici će lakše podneti da se negativno piše o političarima, nego o oglašivačima", smatra Camović.  
Kako kaže, napadi na novinare u Crnoj Gori su u poslednje dve godine manjeg intenziteta, ali je problem njihovo nekažnjavanje.  
„Država do sada nije uspela da reši do kraja nijedan veći slučaj, iako se u pojedinim slučajevima zna ko je napadač. Ni u jednom slučaju nismo uspeli da saznamo ko su nalogodavci i koji je motiv krivičnog dela izvršenog nad novinarima i medijima", kazala je Camović i dodala da crnogorski političari zbog toga dobijaju i „raske“ iz Brisela.  
Ona naglašava da Sindikat ne može sam da sprovodi istrage u vezi sa napadima na novinare, ali će zato vršiti pritisak na sudove i tužilaštva da kazne odgovorne: „Rgoblem je što policija i tužilaštvo nisu bili voljni da daju podatke i da u pojedinim situacijama omoguće pristup informacijama."  
Sindikat medija Crne Gore je mlado udruženje, osnovano pre tri godine, dodaje predsednica, i napominje da je od velike važnosti regionalna saradnja sa mnogo iskusnijim i starijim udruženjima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten