Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  O projektu “Sloboda medija i sigurnost novinara na Zapadnom Balkanu”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2016.

Izvor: Danas

O projektu “Sloboda medija i sigurnost novinara na Zapadnom Balkanu”

Projekat Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) razvilo je u saradnji sa pet novinarskih organizacija iz regije Zapadnog Balkana. To su: Udruženje/udruga BH novinari (Bosna i Hercegovina), Hrvatsko novinarsko društvo (Hrvatska), Udruženje novinara Makedonije (Makedonija) i Udruženje novinara Kosova (Kosovo) i Sindikat medija Crne Gore. Šest novinarskih organizacija okupilo se oko zajedničkih problema – rastućeg ograničavanja medijskih sloboda i sve učestalijih napada na novinare u našim zemljama.

Učesnici ovog projekta su iskazali spremnost da kroz saradnju, razmenu iskustava i zajednički nastup doprinesu tome da ovi problemi budu prepoznati i rešeni. Krajnji cilj Projekta je stvaranje pravnog i društvenog ambijenta koji obezbeđuje pluralizam medija. To će biti učinjeno kroz osnaživanje novinarskih organizacija. koje će utvrditi svoju poziciju kao efikasni i odgovorni akteri u zagovaranju primene evropskih standarda slobode i integriteta u svojim zemljama i regionu. Na taj način, projekat će doprineti i unapređenju prava građana na informisanje i izbor informisanosti.

Da bi ovaj dugoročni cilj bio ostvaren, šest novinarskih organizacija će:

- uspostaviti sistem ranog upozoravanja i prevencije kao održiv dugoročni mehanizam za praćenje i zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara u svojim zemljama

- jačati kapacitete, omogućiti umrežavanje i razmenu znanja, veština i međusobnih veza

- ojačati njatchdog ulogu novinarskih organizacija kao i njihove kapacitete za javno zagovaranje

- uticati na poboljšanje položaja i bezbednost novinara i slobode medija kroz doprinos stvaranju povoljnog pravnog i društvenog okruženja u vezi sa slobodom medija i zaštitom novinara.

U cilju ostvarivanja rezultata, aktivnosti ovog projekta se realizuju u tri faze:

Početna faza podrazumeva uspostavljanje seta indikatora za merenje slobode medija i bezbednosti novinara na osnovu Smernica za podršku EU medijskim slobodama i integritetu u zemljama proširenja 2014-20, kao i uspostavljanje odgovarajuće metodologije i njenu implementaciju. Istraživanje je sprovedeno u svim zemljama učesnicama projekta, a na kraju početne faze proizvedeni su nacionalni izveštaji i predstavljeni zajedno sa komparativnom analizom na nivou regiona.

Regionalni izveštaj i Izveštaj za Srbiju predstavljeni su 6. i 7. decembra 2016. godine u Beogradu na regionalnoj konferenciji „Sloboda medija i sigurnost novinara na Zapadnom Balkanu“. Kao posebna aktivnost predviđeno je osnivanje neformalne regionalne mreže za rano upozoravanje i prevenciju napada na novinare i kršenje slobode medija i izražavanja.

Faza implementacije podrazumeva primenu mehanizma sistema ranog upozoravanja na nacionalnom i međunarodnom nivou, jačanje kapaciteta novinarskih organizacija kroz razmenu znanja i prakse, proizvodnju strateških planova i sistema za monitoring napretka i evaluaciju postignutih rezultata. Na konferenciji je predstavljena onlajn-platforma safejournalists.net koja objedinjuje podatke o napadima na novinare iz svih zemalja u regionu. Tokom faze implementacije posebne aktivnosti biće realizovane u okviru informativne kampanje, koja podrazumeva i dodeljivanje grantova lokalnim organizacijama civilnog društva. Ovaj regionalni konkurs se fokusira na slobodu izražavanja i slobodu, kredibilitet i integritet medija kao osnovnih vrednosti demokratskog društva.

Faza evaluacije podrazumeva ponavljanje istraživanja i komparativne analize iz 2016. godine radi utvrđivanja napretka svake zemlje u odnosu na odabrani set indikatora o slobodi medija i bezbednosti novinara. Projekat Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu traje 36 meseci.

Istraživačkim timom rukovodila je Snežana Trpevska, a istraživači i autori publikacije “Indicators on the level of media freedoms and journalists’ safety in the Njestern Balkans – Summary of findings” su: Igor Micevski, Rea Adilagić, Besim Nebiu, Naser Selmani, Dragan Sekulovski, Marijana Camović, Petrit Ćolaku i Marija Vukasović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten