Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  POVEĆANI PRITISCI ZAHTEVAJU SNAŽNIJA UDRUŽENJA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2016.

Izvor: Danas

Uloga strukovnih udruženja u zaštiti bezbednosti novinara

POVEĆANI PRITISCI ZAHTEVAJU SNAŽNIJA UDRUŽENJA

Strukovna udruženja su izuzetno značajna za bezbednost novinara, a da bi njihova zaštita bila efikasnija neophodna je regionalna saradnja, kao i saradnja sa nadležnim državnim organima i veće angažovanje članovaStrukovna udruženja su u većini zemalja regiona vodeća snaga na koju se novinarska profesija oslanja u borbi za svoja prava. Budući da su u praktično svim zemljama regiona pritisci i pretnje u porastu, raste i potreba za jačanjem kapaciteta strukovnih udruženja, prvi je zaključak rasprave o „Ulozi strukovnih udruženja u zaštiti bezbednosti novinara“.

Udruženja treba redovno da ukazuju na konkretne slučajeve kršenja ili ignorisanja zakona koji regulišu medijsku scenu i drugih zakona, i da predlažu izmene i dopune tih zakona sa ciljem da se obezbede što bolji uslovi za zaštitu novinara.

Takođe, nužno je podsticati različite odlike saradnje sa organima javne vlasti u čijoj je nadležnosti zaštita bezbednosti stanovništva, počev od edukacije učesnika u celom procesu do neposredne podrške u istragama o pretnjama nasiljem. U celini gledano, saradnja u toj oblasti nije na zavidnom nivou. Od velikog je značaja saradnja između strukovnih udruženja u regionu, razmena informacija i iskustava, kao i zajednički rad na sporovođenju konkretnih akcija.

Praksa pokazuje da različiti alati na čijoj izradi su već duže vremena angažovana strukovna udruženja imaju veliki značaj u zaštiti novinara od pritisaka i pretnji. Reč je o bazama podataka o napadima na novinare, različitim oblicima pravne pomoći i drugim alatima. Strukovna udruženja treba da nastave da grade i jačaju ove i druge alate i tako doprinesu zaštiti novinara od pretnji i ucena. Od izuzetnog je značaja dostupnost te baze. 

Kada je reč o bezbednosti novinara, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić ističe  da treba raditi na lečenju posledica, a ne uzroka i da je to moguće uz saradnju sa institucijama koje su zadužene da štite novinare. Kako kaže, u dogledno vreme biće potpisan protokol o saradnji udruženja sa pravosuđem, što bi trebalo da doprinese efikasnijoj borbi za medijske slobode i bezbednost novinara.

„Delovanje novinarskih udruženja bitno je i za ovakvu vrstu pritisaka na institucije, kako bi one efikasnije obavljale svoj posao“, smatra Janjić. On je ukazao da veliki broj pretnji stiže preko društvenih mreža, pa i na taj segment treba posebno obratiti pažnju.

Prema rečima Borke Rudić, predsednice Udruženja BH novinari, u Bosni i Hercegovini se sve češće dešavaju ciljani napadi na odeđene medije i novinare koji nisu bliski vlasti.

„Cilj je da se trajno onemogući rad određenih novinara i medija“, kaže Rudić i dodaje da je čak 11 odsto ispitanika u pojedinim anketama istaklo da novinare ponekad treba tući. 

Jelena Surčulija Milojević, sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, predlaže javne obuke za političare kako bi im se na pravi način predočili principi novinarskih sloboda i njihova važnost.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten