Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Savet Evrope: Novinari u Evropi pod pritiskom, strah vodi u autocenzuru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 04. 2017.

Izvor: Politika

Savet Evrope: Novinari u Evropi pod pritiskom, strah vodi u autocenzuru

STRAZBUR - Novinari u evropskim zemljama izloženi su u velikoj meri nezakonitom mešanju u posao, uključujući zastrašivanje, uznemiravanje, fizičke napade, ciljani nadzor i različite taktike prigušivanja kritičkih glasova, tema i slobode govora, pokazalo je najnovije istraživanje Saveta Evrope.

Posledica ovakvih okolnosti je strah koji neretko vodi ka autocenzuri, zaključuje se u istraživanju, koje je danas predstavljeno javnosti, a koje je obuhvatilo 940 novinara iz 47 zemalja članica Saveta Evrope i Belorusije.

Gotovo trećina novinara koji su učestvovali u istraživanju sprovedenom od aprila do jula 2016. godine prijavila je fizičke napade u prethodne tri godine, a najviše njih, 69 odsto, prijavilo je psihološko maltretiranje koje uključuje zastrašivanja, pretnje, klevete i ponižavanje, rezultati su istraživanja.

Na drugom mestu po učestalosti nezakonitog mešanja u novinarski posao je malteriranje u vidu elektronske komunikacije, gde je različite oblike pretnji i optužbi prijavilo 53 odsto ispitanih novinara.

Na trećem mestu je zastrašivanje koje preduzimaju razne interesne grupe (50 odsto), a zatim slede pretnje silom ( 46 odsto), zastrašivanje koje preduzimaju političke grupe (43 odsto), ciljani nadzor ( 39 odsto) i zastrašivanje koje primenjuje policija ( 35 odsto), navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Studija SE pod nazivom „Novinari pod pritiskom: Nezakoniti uticaj, strah i autocenzura” pokazuje da su fizički napadi na novinare najčešće prijavljivani u oblasti Južnog Kavkaza i Turske, ali da je takvih slučajeva bilo i u zemljama članica EU i drugim zemljama Evrope.

Više od trećine novinara prijavilo je da nije imalo pristup mehanizmu koji bi ih zaštitio od spoljnog uplitanja u njihov posao.

Ovakvo stanje rezultiralo je time da je čak 60 odsto ispitanih novinara prijavilo da se plaši psihičkog zlostavljanja, zastrašivanja preko elektronske komunikacije, zastrašivanja od strane pojedinaca, interesnih grupa, a fizičkog napada se pribojava čak 41 odsto novinara koji su učestvovali u istraživanju Saveta Evrope.

„Istraživanje pokazuje i visok nivo autocenzure među novinarima. Jedan od pet ispitanih novinara kaže da je pod pritiskom da svoje izveštavanje prilagodi željama poslodavaca. Njih 31 odsto kaže da je moralo da ublaži kontroverzne priče na kojima su radili, 23 odsto nije objavilo sve informacije, a 15 odsto je u potpunosti odustalo od izveštavanja

Istovremeno 36 odsto novinara kaže da ih je pritisak pod kojim rade naveo da se još odlučnije odupru cenzuri, bilo da ona dolazi spolja ili je autocenzura”, zaključuje se u studiji Saveta Evrope.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten