Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  VRANjE: Tri neprijavljena radnika u elektronskim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2017.

Izvor: Vranjske

VRANjE: Tri neprijavljena radnika u elektronskim medijima

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštio je da je od 12. do 14. juna sproveo nadžore u televizijskim i radio-stanicama širom Srbije, pri čemu od 832 zatečena radnika 29 nije imalo ugovor o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Izvršena su 152 inspekcijska nadzora u sedištima i dopisništvima poslodavaca koji se bave emitovanjem radio i televizijskog programa, a koji ukupno zapošljavaju 7.260 radnika.
Neprijavljeni radnici su zatečeni kod 16 poslodavca, a najdrastičniji primeri su dva poslodavca u Beogradu, kod kojih je otkriveno ukupno 12 osoba na radu „na crno“, jedan poslodavac u Vranju koji nije prijavio tri radnika, i po jedan u Nišu i Brusu, kod kojih su zatečena po dva neprijavljena radnika.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su podneli devet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a izdali su i jedan prekršajni nalog.

Inspekcija je donela i 41 rešenje sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 27 naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa kojima je, pored ostalog, poslodavcima naloženo da zasnuju radni odnos sa radno angažovanim osobama.

Takođe, poslodavcima je naloženo da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, da dostave obračune zarada, isplate neisplaćene, dospele zarade i uvećane zarade za rad na dan praznika, donesu pravilnik o sistematizaciji i organizaciji poslova, utvrde elemente ugovora o radu i ustroje evidenciju o zaradama, navodi se u saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten