Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Obradović: Razobličiti patogenu vezu između države i tabloida
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 08. 2017.

Izvor: Autonomija

Obradović: Razobličiti patogenu vezu između države i tabloida

"Dok postoji sprega između pravosuđa i režimskih medija razni vučićevići i mitrovići moći će nekažnjeno da optužuju ljude za najteža krivična dela, bez ikakvih dokaza"

Jedan od potpisnika krivičnih prijava protiv Informera, Pinka i drugih režimskih medija, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da “nije neočekivano” to što je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo ove krivične prijave.

“Ništa se zapravo neočekivano nije dogodilo. Naprotiv, ovo je samo još jedan dokaz sprege pravosuđa i režimskih medija“, rekao je Vukašin Obradović za Autonomiju.

On je rekao da, dok ta sprega postoji, “razni vučićevići i mitrovići” moći će nekažnjeno, kao u ovom slučaju, da optužuju ljude za najteža krivična dela, bez ikakvih dokaza.

“Lično, nisam očekivao drugačiji epilog, ali mislim da treba da nastavimo sa pritiskom na pravosudne organe, ako ni zbog čega drugog ono da bi do kraja razobličili ovu patogenu vezu između države i tabloida“, rekao je Obradović.

Vukašin Obradović je jedan od potpisnika krivične prijave protiv Pinka, Informera i drugih režimskih medija.

Krivične prijave je podnela grupa, novinara, aktivista i umetnika zbog toga što su bez ikakvih dokaza proglašeni za zaverenike, nasilnike, strane plaćenike i atentatore.

Oni u prijavi naveli da su tekstovima i emisijama objavljenim u dnevnom listu Informer, na TV Pink i na portalima Pravda i Zavetnici, bez ikakvih dokaza dovedeni u vezu sa „stranim agenturama“, pokušajem stvaranja „haosa“ u zemlji, „sprovođenjem nasilja“, „subverzivnim delatnostima“, pa čak i u vezu sa „rušenjem“ i „ubijanjem“ predsednika Vlade.

Više javno tužilaštvo odbacilo je ove krivične prijave, a u obaveštenju koje je potpisao zamenik javnog tužioca Aleksandar Momčilović kaže se da je krivična prijava odbačena zato što „nema osnovane sumnje da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela niti pak neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, već se eventualno radi o krivičnom delu uvreda“.

Oštećeni su uložili prigovor na ovakvu odluku. Potpisnici krivične prijave, Vukašin Obradović, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ilir Gaši, direktor Slavko Ćuruvija fondacije, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza i glumci Sergej i Branislav Trifunović, uputili su Apelacionom javnom tužilaštvu prigovor na ovu odluku.

Danas je na odbacivanje krivične prijave reagovao i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, koji je konstatovao da ta odluka nije zasnovana na pravu i zakonu, već predstavlja “jasnu demonstraciju političke moći Aleksandra Vučića i SNS-a koja se zasniva na kontroli svih grana vlasti i državnih i paradržavnih centara moći”.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten