Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Preminuo novinar i književnik Petar Lazić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 09. 2017.

Izvor: FoNet/NUNS

Preminuo novinar i književnik Petar Lazić

Petar Lazić, poznati srpski književnik, novinar, publicista i univerzitetski profesor preminuo je danas u 57. godini, od posledica teške bolesti.

Petar Lazić je rođen 25. septembra 1960. u Kosjeriću, a živeo je i radio u Beogradu. Važio je za jednog od najuglednijih satiričara, čija su dela prevođena na tridesetak jezika, a zastupljen je u više od sto svetskih antologija, enciklopedija, leksikona i zbornika. 

Novinarsku karijeru Lazić je započeo u studentskom radio programu "Indeks 202". Od 1984. do ukidanja 1996. bio je autor tekstova, reditelj i "doživotni" urednik "Indeksovog radio pozorišta". 

Novinske i publicističke tekstove, prozu, poeziju i aforizme, kao i stručne i naučne radove Lazić je objavljivao u stotinak listova i časopisa u Srbiji i svetu. Od sredine devedesetih do danas, bio je glavni i odgovorni urednik satiričnog lista Naša krmača, direktor i glavni i odgovorni urednik satirično-političkog magazina Bre, direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Glas javnosti, pomoćnik odgovornog urednika dnevnog lista Blic i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika programa Beograd 202. 

Stalne kolumne pisao je za Književnu reč, Nin, Liberal, Bre, Crtu, Marku, Glas javnosti, Blic i Ilustrovanu politiku. Feljtone je objavljivao u Glasu javnosti i Ninu. 

Na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu držao je nastavu iz predmeta Veština ubeđivanja u medijima, Kritička literatura i retorika, Retorika i javni nastup, Komunikacija i tehnika ubeđivanja (osnove) i Komunikacija i tehnika ubeđivanja (polemike i debate). 

Bio je šef poslaničke grupe (DEPOS–ND) u Skupštini Srbije, kao i potpredsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. U junu 1994. podneo je ostavke na sve funkcije. Jedini je šef poslaničke grupe u istoriji srpskog parlamenta koji je podneo ostavku na tu funkciju i napustio Skupštinu.

Petar Lazić je bio član Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Komemoracija posvećena Petru Laziću će biti održana u petak u 12 časova u Kamenoj sali Radio Beograda. 

Kremacija će biti u subotu u 10 časova na Novom groblju u Beogradu.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

13.09.

2017.

Gordana Janićijević Potpara [neregistrovani] u 19:30

Prerano je otišao

Bio je jedan od najboljih, najvisprenijih, najpametnijih, najsvestranijih... Završio je dva fakulteta, imao bezobrazno visok IQ... Obično je radio ono što se baš i nije smelo. Zapravo "išao je putem kojim se ređe ide".
Bio je kratko u politici. Verovao je u promene i želeo da da svoj doprinos tome. Onda, kada je rukovodstvo Nove demokratije ušlo u koaliciju sa SPS-om, vratio je mandat narodnog poslanika! Prvi, ne znam da li i jedini koji je vratio mandat, iz ubeđenja, a ne zbog floskule "zbog prelaska na novu dužnost" ili, doduše retko - zbog "sukoba interesa", a ekstremno retko zbog "gomilanja funkcija"!
Tada je zavredio moje apsolutno poštovanje koje se kasnije samo uvećavalo!
Zasmejavao je druge, a u osnovi - bio tužan i setan. Melanholičan. Opor.
Posebno se sećam dva njegova gostovanja u mom noćnom programu "Strogo poverljivo" na Radio Politici. Koleginica Marijana Milosavljević mi je skrenula pažnju da je lako moguće da me "ispali" i ne dođe jer ne voli on tu vrstu eksponiranja. Uredno je došao i taj i svaki sledeći put kada smo se dogovorili.
Sećam se posebno, dve emisije.
"Strogo pov", noćni kontakt program. Ja kažem kako mi iz režije javljaju da imamo izuzetnog slušaoca na vezi. Poželim mu dobru noć i čuje se karakterističan glas tadašnjeg predsednika Sobodana Miloševića. Sledi imrovizovan razgovor, onda najavljujem sledećeg slušaoca, gle - Šešelja, pa Milana Panića... Onda ja kažem da je to bila zapravo javna audicija za Indeksovo pozorište. Onda Pera u svom stilu doda:" OK, hajde još neka vam se i Tijanić uključi u program!" (tadašnji gl. i odgovorni urednik RTV Politika). Naravno, Pera nije mogao da zna da sam se ja sprdala koji mesec ranije, za srpsku Novu godinu te godine i da smo Tijanića već imitirali u pripremama, on to saznao, pa sam ja lično tražila i dobila dozvolu od samog Tijanića za imitaciju. Naravno, usledilo je i "Tijanićevo uključenje u program". Moj mladi kolega Bane Vukomanović je primljen u Indeksovo pozorište, a cela kvaka je bila u tome da mu je otac u to vreme bio šef Miloševićevog obezbeđenja, pa je radio inkognito!
Drugi put smo napravili karikaturu predsedničkih izbora i njihovog predstavljanja na RTS-u jer smo omogućili slušaocima da budu predsednički kandidati i da te noći izlažu svoj "predsednički program". Mislim da je to najbolja i najslobodnija emisija "Strogo poverljivo" koju sam ikada uradila. Naravno, to je samo sa Perom moglo da bude tako dobro. I, ko bi rekao da ću sledećih par reči ikada da napišem: bilo je to u Slobino vreme"...
Prerano je otišao. Prerano.

P.S. Činjenica da je neko od nas umro je VEST. Traje dan-dva! Onoliko da se ljudi informišu kada je komemoracija, a kada sahrana (kremacija). Nedopustivo je da ova vest ne zavređuje bolji tretman od nekih snzacionalističkih, ali i bajatih na kojima su, na žalost, neke kolege napravile karijere!~

Odgovori
uto

12.09.

2017.

anonym [neregistrovani] u 14:02

Slava

Slava velikom novinaru i uredniku i još većem čoveku

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten