Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Novac iz budžeta samo odgovornim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 11. 2017.

Izvor: NUNS

Novac iz budžeta samo odgovornim medijima

Posle tri godine od uspostavljanja sistema sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa tapkamo u medijskom mraku jer se javni konkursi za medijske projekte zloupotrebljavaju kako bi se nagradili poslušni i kaznili nezavisni mediji, izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić na debati o javnom interesu u javnom informisanju održanoj juče u Paraćinu

Događaj koji je u paraćinskom Kulturnom centru organizovao NUNS u saradnji sa Opštinskom upravom Paraćina, okupio je predstavnike udruženja građana i javnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture. 

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, otvarajući debatu, pozvao je udruženja građana da se aktivno uključe u osmišljavanje najvažnijih tema za projekte medija koji će dobiti budžetsku finansijsku podršku. 

Predstavnici NUNS-a su predstavili model particijapcije građana u postupku definisanja tema za medijske projekte koji će se sufinansirati iz opštinskog budžeta u 2018. i narednim godinama. Tim povodom, predsednik NUNS-a je ukazao da je to dobar način da se uskrati ili bar smanji politički uticaj na uređivačku politiku medija, bar kada je reč o projektima koji dobijaju budžetsku finansijsku potporu.

Budžetski novac je novac građana i zato se njime mora raspolagati krajnje odgovorno i transparentno - u javnom interesu, naglasio je predsednik NUNS-a. 

Lekić je rekao da je praksa na žalost suprotna, jer na konkursima za sufinansiranje medija milionske iznose dobijaju tabloidi koji svakodnevno i svesno krše elementarne profesionalne stanarde novinarstva i koji umesto javnom interesu služe interesu vlasti. Podsetio je Lekić da je prema podacima Saveta za štampu, u toku 2016. godine Srpski telegraf prekršio kodeks čak 1.320 puta, Informer 1.208 a Alo 810 puta. To, kako je rekao, nije smetalo da na nedavnom konkursu za medijske projekte Beograda ova tri tabloida dobiju po 5 miliona dinara. Katastrofalno je i to što su veliki novac iz budžeta Beograda dobile i firme Folim (5 miiona) i Zofin (4 miliona) koje su registrovane u toku realizacije konkursa. S druge strane, potpuno su ignorisani projekti uglednih medija kao što su novinska agencija Beta i dnevni list Danas.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković predstavio je predlog internog akta “Mehanizam utvrđivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Paraćin”. NUNS je preporučio Opštinskom veću Paraćina da usvoji taj akt po kojem bi se ubuduće odvijao postupak definisanja tema za medijske projekte u javnom interesu.

Članica Opštinskog veća Biljana Milovanović, zadužena za saradnju sa udruženjima građana, saopštila je da su udruženja i ustanove, posle prve debate na ovu temu, održane u Paraćinu 12. septembra, predložile više konkretnih tema od javnog interesa. Među temama za medijske projekte su preduzetništvo mladih, unapređenje zaštite zdravlja, reciklaža otpada, podsticanje umetničkog stvaralaštva, turistička privreda itd. Napomenula je da se ideje za medijske projekte mogu predlagati i u narednih mesec dana posle čega će spisak tema od javnog interesa predstaviti Opštinskom veću.

Konačni spisak tema će postati deo konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja koji će biti raspisan početkom 2018. godine.

Debata je organizovana je u okviru projekta NUNS-a „Utvrđivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na nivou lokalne samouprave“, koji se sprovodi u Paraćinu, Svilajncu i Šapcu. Projekat se realizuje uz podršku međunarodne donatorske organizacije Zaštitinici ljudskih prava (Civil Rights Defenders).

NUNS očekuje da će iskustva ove tri lokalne samouprave, kao primeri dobre prakse, moći da posluže drugim opštinama i gradovima u Srbiji u kreiranju modela utvrđivanja javnog interesa za potrebe sufinansiranja medijskih projekata. 

 

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu začlanove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten