Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  CenTriR: Valjevskoj gradskoj upravi dostavljena inicijativa za usvajanje predloga tema od javnog interesa u oblasti javnog informisanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 01. 2018.

CenTriR: Valjevskoj gradskoj upravi dostavljena inicijativa za usvajanje predloga tema od javnog interesa u oblasti javnog informisanja

Valjevo, 23. januar 2018. – Krajem prošle nedelje CenTriR je Gradskoj upravi Grada Valjeva zvanično uputio inicijativu za usvajanje predloga tema od javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koje su prikupljene tokom sprovođenja javnih konsultacija u ovom gradu.

CenTriR je imao nameru da na ovaj način upozna Gradsku upravu Valjeva sa rezultatima do kojih je došao uključivanjem šire javnosti u definisanje medijskih tema od lokalnog javnog interesa tokom sprovođenja konsultativnog procesa koji je trajao nekoliko meseci.

 Građani i građanke Valjeva su kroz ovaj proces imali priliku da se na različite načine izjasne o medijskim temama od javnog interesa o kojima žele da čitaju/slušaju/gledaju u medijima čiji će projekti biti sufinansirani iz gradskog budžeta u naredne dve godine.

 Kako navode iz CenTriR-a, tokom trajanja javnih konsultacija anketirano je 238 građana i građanki Valjeva, dok je na fokus grupnim diskusijama učestvovalo više od 20 predstavnika različitih sektora (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, civilni sektor, komunlane delatnosti, sport, kultura, mladi i zaštita životne sredine). 

Sa namerom da rezultati javnih konsultacija imaju efekta na postupanje Gradske uprave u oblasti sufinansiranja medijskih projekata, sačinjena je i podneta lista predloga lokalnih tema od javnog interesa koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu naredne sednice Gradskog veća Grada Valjeva.

Cilj pokrenute inicijative je usvajanje bar jednog dela prikupljenih lokalnih medijskih tema od javnog interesa, koje bi se potom uvrstile u predstojeće konkurse u 2018. i 2019. godini.

Da li će Gradska uprava uzeti u obzir ono što su građanke i građani Valjeva predložili biće poznato već naredne nedelje.

Kako Dijalog Net nezvanično saznao, Gradska uprava Valjeva planira da naredne nedelje raspiše konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa od javnog interesa udruženja građana, kao i konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

U svakom slučaju, inicijativa CenTriR-a je pokazala da građanke i građani znaju i imaju šta da predlože. Neophodno je, samo, da ih vlast pita.

Javne konsultacije su sprovedene kao ključna aktivnost na projektu ʺInformisan građanin=aktivan građaninʺ, koji Centar za ravnomerni regionalni razvoj iz Beograda realizuje u Valjevu od septembra prošle godine u okviru programa podrške: ʺKaži/traži šta te zanimaʺ, koji izvode Balkanska istraživačka mreža, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Slavko Ćuruvija fondacija.

Program se realizuje u okviru projekta ʺJavni novac za javni interesʺ koji finansira Evropska unija. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten