Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Arežina dobio ponudu za aneks na ugovor kojim je otpušten
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 01. 2018.

Autor: Beta Izvor: N1

Arežina dobio ponudu za aneks na ugovor kojim je otpušten

Programski direktor Radio televizije Vojvodine Slobodan Arežina izjavio je da ga je pravna služba te medijske kuće jutros zvala da potpiše "aneks Ugovora o radu", koji mu je otkazan pre dva dana, a kojim ga raspoređuju na mesto "menadžera projekata" i to po odluci Upravnog odbora RTV.

Arežina je za agenciju Beta rekao da je bio iznenađen ovim pozivom, te da je postavio pitanje kako je moguće da ga pozivaju na potpisivanje aneksa ugovora, jer je već dobio otkaz. Kako je kazao, RTV je odgovorio da je problem nastao, jer nije postojala "sinhronizacija između pravne i kadrovske službe". 

Slobodan Arežina dobio je otkaz 29. januara, iako ga je Apelacioni sud prethodno vratio na posao, uz presudu da je "nezakonito smenjen" u maju 2016. godine, a do tog dana on je radio kao drugi programski direktor, zajedno sa Sonjom Kokotović Zečević, koja je na to mesto postavljena nakon smene. 

"Rekli su mi da to nije bio klasični otkaz, iako u rešenju stoji da prestaje potreba za radom i u poslednjem pasusu stoji da Zakon određuje kada se radniku uručuje otkaz, a ne premeštanje na drugo radno mesto", kazao je Arežina. 

Kako je objasnio, nakon konsultacija sa advokatima, Aneks ugovora je donet na osnovu odluke Upravnog odbora, koji je zasedao u ponedeljak 29. januara uveče, i koji je doneo odluku da ga smeni sa mesta direktora programa. 

On je podsetio da je već jedna tužba podneta prošle nedelje, a odnosi se na odluku rukovodstva RTV-a da donese rešenje o angažovanju dva programska direktora koja je suprotna Statutu i sistematizaciji RTV-a, a sada će joj biti pridružena nova tužba za ukidanje rešenja o smenjivanju. 

"Džaba je sud skoro dve godine radio, sada smo ponovo na početku", dodao je on i rekao da u konsultaciji sa advokatima još nije potpisao Aneks, ali da će to verovatno učiniti iduće nedelje, kako bi dobio pravna sredstva da nastavi sudski spor protiv RTV.

"Aneks se potpiše i onda se na sudu u roku od 60 dana dobija pravni lek, pomoću kojeg se dobija mogućnost da se pred sudom poništi i Aneks i odluka o smeni. U slučaju kada bih odbio, to podrazumeva pravo poslodavcu da bez navođenja razloga o odbijanju, meni da otkaz. Sud u većini sučajeva neće ni da razmatra takav otkaz jer je po zakonu, a kada se Aneks potpiše, tada onaj koji ga je potpisao ima pravo da u roku od 60 dana tuži poslodavca", kazao je on. 

Arežina je 29. decembra prošle godine potpisao rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa Radio-televizije Vojvodina (RTV), ali ga on i dalje nije uspeo preuzeti. U dopisima Upravnom odboru i direktoru Arežina je zatražio i da se program RTV-a hitno redefiniše i inovira kako bi se zaustavio dalji pad gledanosti i "strmoglavi pad poverenja u pokrajinski javni servis kao primarni izvor informacija".

U cilju vraćanja funkcije javnog servisa RTV-u, Arežina je predložio vraćanje profesionalaca na mesta sa kojih su smenjeni u maju pretprošle godine, te emisija koje su u međuvremenu izbačene iz programa, poput Radara, U nedostatku dokaza i Gruvanja. Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović.

Usledile su brojne smene u RTV-u, a smenjeni novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa formirali su Pokret Podrži RTV, koji je organizovao ulične proteste i druge akcije da bi ukazao na političku pozadinu smenjivanja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten