Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  OEBS osudio nasilje nad novinarima u Kosovskoj Mitrovici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 03. 2018.

Autor: Beta

OEBS osudio nasilje nad novinarima u Kosovskoj Mitrovici

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudila je nasilje nad novinarima tokom jučerašnje akcije kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici u kojoj je uhapšen i proteran direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir i šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu izrazili su danas duboku zabrinutost zbog bezbednosti novinara koji su izveštavali o intervenciji policije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U jučerašnjoj akciji povređeno je pet novinara i oštećena je medijska oprema.

"Legitiman rad mnogih novinara koji su izveštavali o razvoju događaja je bio opstruisan. Na margini incidenta, jednog fotografa napala je grupa ljudi", saopštio je OEBS.

Harlem Desir je rekao da je "duboko zabrinut zbog napada na te novinare", dodavši da bi medijski radnici trebalo slobodno da rade svoj posao bez straha za sopstvenu bezbednost.

Jan Bratu je podsetio na "legitimno pravo medija da izveštavaju sa događaja i pruže informacije, u okviru sistema kontrole i ravnoteže u demokratskom društvu".

"Ova prava moraju poštovati i pridržavati ih se svi akteri, uključujući i policiju", rekao je ambasador Bratu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) obratilo se misiji OEBS-a u Beču i Prištini sa molbom za komentar povodom napada na kolege koje su izveštavale juče iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

UNS je naveo da je kolega sa RTS-a Vladimir Milić pretučen, a da su dve koleginice, iz "Večernjih novosti" i "Jedinstva", brutalno odgurnute, tako da su pale.

OEBS takođe podseća da predstavnik za slobodu medija posmatra razvoj medija u svih 57 država članica OEBS-a i da pruža rano upozorenje o kršenju slobode izražavanja i slobode medija i promoviše punu usaglašenost sa obavezama OEBS-a za slobodu medija.

RTS pisao međunarodnim organizacijama

rts
Izvor: N1

Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je da je poslala pismo brojnim međunarodnom organizacijama zbog napada na njihovog snimatelja na Kosovu.

Kako su naveli, pismo je upućeno Unmiku, Euleksu, OEBS-u, Komitetu zа zаštitu novinаrа, Hjumаn rаjts voču, Međunаrodnoj i Evropskoj аsocijаciji novinаrа, Reporterimа bez grаnicа i Evropskoj uniji jаvnih emiterа.

"RTS nаjoštrije protestuje zbog nаpаdа nа nаšeg snimаteljа Vlаdimirа Milićа u Kosovskoj Mitrovici i zаhtevа od nаdležnih u Prištini dа osude nаsilje, upute izvinjenje nаpаdnutom kolegi, nаdoknаde svu štetu, uključujući i onu nаnetu opremi i sredstvimа RTS-а", naveli su na svom sajtu.

Dodaju da ekipa Javnog servisa ni nа koji nаčin nije izаzvаlа neprihvаtljivo i krаjnje neprimereno nаsilje kosovske policije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten