Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Novinari zapadnog Balkana: Sloboda medija i bezbednost novinara i dalje rizični
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 03. 2018.

Izvor: safejournalists.net

Novinari zapadnog Balkana: Sloboda medija i bezbednost novinara i dalje rizični

Delegacija Regionalne platforme zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara posetila je Brisel 21. i 22. marta i održala sastanke i konsultacije sa članovima Evropskog parlamenta (EP) i predstavnicima Evropske Komisije (EK) iz Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Predstavnici novinarskih udruženja i sindikata iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije predstavili su podatke o bezbednosti novinara i medijsku situaciju u svojim zemljama. Naglasili su zajedničke probleme sa kojima se suočavaju njihovi članovi i ostali novinari, uključujući loše uslove rada, strah za ličnu sigurnost zbog obavljanja posla, političke i ekonomske pritiske koji rezultiraju cenzurom i samocenzurom. Takvo okruženje gaji neprofesionalno novinarstvo i ugrožava medijski pluralizam. Primećeno je da problemi sa kojima se novinari suočavaju uglavnom potiču od vladajućih i glavnih političkih stranaka koje su pokazale nedostatak političke volje za rad na poboljšanju stanja slobode medija. Naglašeno je da je nekažnjavanje napada na novinare i dalje najveći problem.

Predstavnici su prisustvovali zajedničkom plenarnom zasedanju Odbora za spoljne poslove i Odbora za bezbednost i odbranu (AFET-SEDE) Evropskog parlamenta koji se fokusirao na stratešku komunikaciju EK, inostrani uticaj na medije, dezinformacije i lažne vesti. Dotičući se pomenutih problema, delegacija je skrenula pažnju da su to posledice nedostatka pravnog i društvenog okruženja za novinare da rade u javnom interesu i da građanima pružaju informacije koje su im neophodne da naprave informisan izbor.

Tokom bilateralnih sastanaka, delegacija je podelila nalaze svojih istraživanja Indikatori za nivou medijskih sloboda i bezbednosti novinara za 2017. godinu naglašavajući probleme na koje je potrebno hitno obratiti pažnju . Poslanicima EP i zvaničnicima EK je skrenuta pažnja na postojeću bazu o napadima na novinare http://safejournalists.net/, koju su predstavnici EK ocenili kao veoma korisnu za praćenje stanja u regionu. Članovi Parlamenta su  prepoznali da sloboda medija na zapadnom Balkanu mora biti poboljšana i da se mora reagovati na zabrinutosti novinara. Očekuju da će ti utisci biti sadržani i u narednim izveštajima o napretku  zemalja zapadnog Balkana koji će biti objavljeni u aprilu 2018.

Posetu delegacije Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji organizovala je Evropska federacija novinara (EFJ) i podržana je od strane Evropske unije u okviru projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara.


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Brisel, 28/03/2018

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten