Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Jelena Jež i Ana Rostokina dobitnice priznanja „Branislav Mane Šakić“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 05. 2018.

Autor: D. Đ. Izvor: Danas

Jelena Jež i Ana Rostokina dobitnice priznanja „Branislav Mane Šakić“

Odlukom stručnog žirija Fonda „Branislav Mane Šakić“ izabrani su nosioci istoimenih priznanja za 2018. godinu – Jelena Jež i Ana Rostokina, prenosi Podunavlje.info.

Ovogodišnji, 21. dobitnik nagrade za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja je Jelena Jež, novinar „Slova ljubve“, radija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

“Stručni žiri Fonda „Branislav Mane Šakić“, na čijem čelu je prošlogodišnja dobitnica istoimene nagrade Slobodanka Vujanić, spiker Radio Republike Srpske, doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnje, 21. po redu priznanje pripadne Jeleni Jež, novinaru i muzičkom uredniku „Slova ljubve“, radija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, imajući pre svega u vidu da je svojim radom, koji je na zavidnom nivou, dala značajan doprinos u očuvanju srpskog jezika i negovanju kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja.”

Specijalno priznanje, koje se od 2017. dodeljuje strancima za izuzetno vladanje srpskim jezikom, pripalo je Ruskinji Ani Rostokinoj, prevodiocu i književnom stvaraocu.

“Uz postojeće odličje, koje se u kontinuitetu dodeljuje od 1998. godine, Fond ‘Branislav Mane Šakić2 je 2017. ustanovio i novu vrstu nagrade sa ciljem da se dodeljuje strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom. Žiri i njen predsednik, prošlogodišnji dobitnik Francuz Arno Gujon, osnivač i direktor humanitarne organizacije ‘Solidarnost za Kosovo’, usaglasili su se da ovogodišnje Specijalno priznanje ode u ruke Ruskinje Ane Rostokine, prevodioca i književnog stvaraoca.”

Inače, Fond i nagrada su osnovani 1998. godine, u znak sećanja na jednog od prvih spikera Radio Smedereva, Branislava Maneta Šakića.

Podsećanja radi, Plaketu su do sada dobili : Danica Lekić, koja je sa kolegom Šakićem u ovoj kući (Radio Smederevo) bila od njenog osnivanja, potom Draga Jonaš, Marija Slavković, Duško Marković, Snežana Živković, Vinka Knežević, Žarko Obračević, Tomislav Bogdanović, Dušanka Kalanj, Svetlana Aleksić, Aleksandar Gajšek, Stevo Obrić, Miloje Mića Orlović, Miroslav Vojvodić, Desanka Milosavljević, Dina Čolić, Svetlana Mladenović, Ljiljana Marković Marina Rajević Savić i Slobodanka Vujanić.

Značaj ove nagrade je utoliko veći ukoliko se zna da je do skora bila prva i jedina te vrste na području bivših država SRJ i SCG kao i Srbije, čemu u prilog govori i kontinuitet dodele ovog priznanja.

Plaketa i Specijalno priznanje, dar supruge Jadranke Nićin, biće uručena na prigodnoj svečanosti u Narodnoj biblioteci Smederevo, u utorak, 5. juna, sa početkom u 12 časova.

Jelena Jež

Muzičko obrazovanje i novinarstvo se od 1995. godine, kada Jelena Jež postaje deo Muzičke redakcije Radio Jugoslavije, neprekidno prepliću u profesionalnom odrastanju ovogodišnjeg laureata. Slede nova iskustva kroz rad u JU radiju, Vračarskom glasniku, potom u Dramskom programu Radio Beograda i Međunarodnom radiju Srbija, da bi od septembra 2009. sva svoja znanja i umeća utkala u Radio „Slovo ljubve“, gde i danas radi. Autor je i voditelj brojnih raznorodih emisija.

Ana Rostokinja

Ana Rostokina je rođena u Moskvi, a od 2009.godine živi u Beogradu. Srpski jezik je počela da uči još u srednjoj školi, da bi ga potom usavršila na Univerzitetu Lomonosov, a master studije završila na Filološkom fakultetu u Beogradu. Posvećena književnom stvaralaštvu i prevođenju, uspostavlja mostove kulture između Rusije i Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten