Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Transparentnost Srbija sumnja u zlopotrebe inspekcija za pritiske na medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 05. 2018.

Izvor: Beta

Transparentnost Srbija sumnja u zlopotrebe inspekcija za pritiske na medije

Većina inspekcijskih organa nije dostavila tražene podatke organizaciji Transparentnost Srbija (TS), koj su zatraženi u okviru istraživanja o "zloupotrebama inspekcija za vršenje pritiska na nezavisne medije", što budi sumnju u vezi sa postupanjem tih organa, rečeno je danas na konferenciji za novinare TS u Novom Sadu.

TS je istraživanje pokrenula na osnovu prtužbi više medija, poput Vranjskih ili Južnih vesti, u kojima je ocenjeno "da je postupanje inspekcija pritisak na pojedine medije", pa je cilj istraživanja da se na dovoljno velikom uzorku utvrdi da li inspekcije tretiraju sve medije jednako.

Kako je na konferenciji rekao direktor TS Nemanja Nenadić, odabrano je sedam gradova, kao i privredni subjekti iz tri privredne grane koji se u medijima često oglašavaju, a zatraženi su podaci od svih inspekcija koje mogu imati nadležnost u tim sektorima i medijima za prethodne tri godine.

"Prvi nalazi su zabrinjavajući, jer nije bilo moguće dobiti zatražene informacije od većine inspekcija", rekao je Nenadić i dodao da je jedino Tržišna inspekcija odgovorila na zahteve TS.

Kako je objasnio, Poreska inspekcija je nakon zatraženog dužeg roka za odgovor donela Rešenje kojim je zahtev za pristup informacijama odbijen, Protivpožarna inspekcija je zatražila dodatan rok ali nije dostavila podatke, Uprava za veterinu je tražila pojašnjanje koje joj je dostavljeno, a Inspekcija rada uopšte nije ni na koji način odovorila na zahtev.

"Jasno je da smo se na prvom koraku, u pokušaju da utvrdimo da li se inspekcije zloupotrebljavaju, susreli sa opstrukcijom. Budući da većina inspekcijskih organa ne dostavlja podatke ni po zahtevu, ni u zakonskom roku, to podstiče na sumnju da pojedinačni slučajevi o kojima su mediji izveštavali, a u kojima se sumnja na pritisak na medije i njihove oglašivače, nisu samo sporadične pojave", naveo je Nenadić.

Iz TS su dodali da rešenje za eventualnu pristrasnot inspekcija, o čemu će u narednom periodu saopštiti više podataka, treba da se nađe u novoj Medijskoj strategiji Srbije, čije je pisanje u toku, kao i u Akcionom planu za poglavlje 23 o pristupanju Srbije EU.Istraživanje "Inspekcije i mediji - ima li zloupotreba u postupanju" podržala je Kraljevina Holandija.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten