Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Da li postoje povlašćeni mediji?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2018.

Izvor: CINS

Da li postoje povlašćeni mediji?

CINS će na panel diskusiji 30. maja u EU info Centru od 11 do 13 časova predstaviti istraživanja o problemima u finansiranju medija Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) organizuje panel diskusiju, na kojoj će novinari CINS-a predstaviti nalaze višemesečnih istraživanja o problemima u finansiranju medija na primerima Televizije Pink, Novinske agencije Tanjug i medijskih konkursa putem kojih novac dobijaju tabloidi iako ne poštuju Kodeks novinara Srbije.

Panel će biti održan 30. maja u sali EU info Centra, Kralja Milana 7, od 11 do 13 časova.

Diskusija će imati tri celine koje će trajati oko 30 minuta pojedinačno: - Šta izvozi TV Pink? - Kako posluje "nepostojeći" Tanjug? - Medijski konkursi i tabloidi - gde je javni interes? Među potvrđenim panelistima su Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti, Petar Jeremić, predsednik izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) i član Komisije za žalbe pri Savetu za štampu, Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta, Rade Đurić iz Transparentnosti Srbija, kao i predstavnik kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Na događaj su pozvani i predstavnici nadležnih institucija. Moderatorke panela biće Anđela Milivojević i Dina Đorđević, novinarke CINS-a.

Između ostalog na panelu će se pričati o tome kako je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dala firmi Pink international company, emiteru televizije Pink, preko 10 miliona evra na ime garancija i kredita od 2014. godine.

Detalji o uslovima pod kojim je firma Željka Mitrovića dobila pozajmicu od AOFI-ja i dalje su skriveni od javnosti. Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja, Rodoljub Šabić, je još u maju 2016. zatražio od Vlade Srbije da obezbedi objavu podataka o ugovorima koje je AOFI sklapala sa kompanijom Pink. Vlada do danas nije postupila po ovom zahtevu.

Deo diskusije biće posvećen poslovanju novinske agencije Tanjug - odlaganju poreza i isplatama države prema Tanjugu od 2015. do danas, ali i budućnosti Tanjuga. Tanjug je bio jedan od 73 državna medija za koje je ranije planirana privatizacija. Prodaja nije uspela u dva navrata, a ova agencija je trebalo da bude ugašena još 2015. godine, ali je ipak nastavila sa radom.

Do danas nije u potpunosti objašnjeno po kom osnovu. Posebnu celinu tokom diskusije zauzeće medijski konkursi na kojima tabloidi dobijaju novac, uprkos velikom broju opomena koje im je izrekao Savet za štampu.

Jedan od preduslova za dobijanje novca na medijskim konkursima jeste poštovanje Kodeksa novinara Srbije. Istraživanja CINS-a objavljena do sada u okviru ovog projekta:

https://www.cins.rs/srpski/research_stories/article/pink-ponovo-dobio-kredit-od-aofi-ja

https://www.cins.rs/srpski/research_stories/article/drzavne-institucije-tanjugu-isplatile-vise-od-114-miliona-dinara-

https://www.cins.rs/srpski/research_stories/article/beograd-odlozio-tanjugu-placanje-poreza-

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova "Zaštita medijske slobode i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu" koji sprovodi Hrvatsko novinarsko društvo u okviru regionalnog projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu, čiji je nosilac partnerstvo šest novinarskih udruženja iz regiona - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, i Sindikat medija Crne Gore.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten