Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 09. 2018.

Izvor: FoNet

Odraz svesti i kulture

Što je više onih koji žele da ostvare uticaj na načine koji nisu demokratski i korektni, nego autoritarni, što je više onih koji žele da utiču na javno mnjenje i vlast u zemlji, to je više lažnih vesti, izjavio je FoNetu profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski.

On je, u okviru serijala Pres Ekstra, ocenio da lažne vesti, pre svega, kreiraju oni koji za to imaju interesa, a to su društveni akteri koji pokušavaju da budu uticajni u javnoj sferi i društvu u celini.

Pošto taj uticaj ne mogu da ostvare na ispravan, pošten i profesionalan način, onda pribegavaju lažnim vestima, rekao je Veljanovski novinarki Ivani Šanjević.

Prema njegovoj oceni, obični ljudi, građani koji žele demokratsku državu, koja nije autoritarna, nemaju razloga da "proturaju" lažne vesti, pošto se oni time ne bave.

Veljanovski podseća da je lažnih vesti uvek bilo i da to nije ništa novo, ali napominje da su u savremenom svetu mogućnosti za njihovo distribuiranje mnogo veće.

Tome su, prema njegovom objašnjenju, doprineli digitalizacija, društvene mreže i mnogo veći broj medija, i tradicionalnih i novih.

Nema, međutim, nema nikakve sumnje da je to pre odraz nivoa društvene svesti i kulture komuniciranja, ukazao je Veljanovski.

On zato kao načine za borbu protiv lažnih vesti vidi produbljavanje procesa osvešćivanja građana kroz obrazovanje.

To počinje od najranijeg obrazovanja, da se shvati šta je informacija, šta je javna sfera, šta su mediji, šta je njihova društvena funkcija, čemu služe, ilustrovao je Veljanovski.

Uz sve to, dodao je on, dobro je imati i zakonski, pravosudni sistem koji tome pomažu, ali mi, nažalost, nemamo ni edukativni, ni zakonski, ni pravosudni sistem koji tome doprinose i zato će to kod nas biti dug proces.

Veljanovski je mišljenja i da nema onoga ko na neki način iu izvesnoj meri nije bio žrtva lažnih vesti.

Mi na fakultetu učimo studente da, pre svega, oni budu ti koji će pronaći pravu vest, tačnu, objektivnu, pravovremenu i da budu svesni njene društvene važnosti, istakao je Veljanovski.

Da budu svesni, kako je naglasio, da bi ona trebalo da ostvari javni interes, a ne interes pojedinaca i društvenihgrupa koje žele da manipulišu.

Nažalost, Veljanovski ponekad sreće svoje studente koji rade u tabloidima, svesni da oni ne ostvaruju "to čemu ih mi učimo na fakuletu, ali da nisu u stanju da se izbore sa time".

Možda nisu u stanju sada, ali jednog dana će sigurno biti, zaključio je Veljanovski.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten