Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Matić: Bezbednosne procene za istaknute novinare istraživače
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 10. 2018.

Autor: FoNet

Matić: Bezbednosne procene za istaknute novinare istraživače

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je da će predložiti da se izvrše bezbednosne procene za istaknute novinare istraživače.

"Na prvoj sledećoj sednici Stalne radne grupe za bezbednost novinara predložiću da se izvrše bezbednosne procene za naše istaknute novinare istraživače, kako bismo preventivno delovali u odnosu na moguće pretnje po bezbednost i ugrožavanje života naših koleginica i kolega", rekao je Matić za B92.net.  

Izvor: FoNet/TV FoNet

On je istakao da je to neophodno da bi se preventivno delovalo u odnosu na moguće pretnje po bezbednost i ugrožavanje života novinara.  

Prema njegovim rečima, već dugo vremena, kada je reč o ubistvima novinara, glavni razlog nije rat već politika, jer je više novinara ubijeno dok su izveštavali o korupciji i politici u svojim zemljama nego izveštavajući sa ratišta.

"To je danas najopasnija oblast za izveštavanje jer je dve trećine ubistava izvedeno sa motivima vezanim za unutrašnju politiku i korupciju", predočio je Matić.

Novinari koji se bave tim temama, konstatno svojim izveštavanjem, i izveštajima o pritiscima uključuju alarme koji bi trebalo da, kako je naveo, spreče drastične rezultate, surove egzekucije novinara, nasilje, pretnje.

"I ako društvo ne reaguje na te alarme, unapred se pojavljuje kao saučesnik. A potom kada se najgore dogodi, saučesnik ne može biti kredibilni i iskreni istražitelj. Zbog toga svako upozorenje koje dolazi iz medijske sfere, svako upozorenje novinara ne treba doživljavati kao još jedan napad na državu, ili kao egzibicionizam, već upozorenje koje treba najozbiljnije shvatiti, temeljno proveriti i preventivno reagovati", rekao je Matić. 

Podsetivši da je Komisija na čijem je čelu dobila mandat da se bavi i slučajevima na prostorima bivše Jugoslavije, Matić je rekao da se nada da će Komisija u slučaj ubistva ekipe šabačkog dopisništva RTS pre 27 godina i u slučaju nestalog Sime Kljajića iz Gospića sa kolegama iz Hrvatskog novinarskog društva obraditi i prikupiti informacije.  

On je rekao da na Kosovu i Metohiji ima pet nestalih srpskih novinara, dva ubijena i sedam ubijenih novinara Albanaca.  

"Nastojimo da na jednom mestu prikupimo sve što poseduju naše institucije, policija, BIA, tužilaštva, kako bi se nastavio rad na ovim slučajevima i kada se stvore uslovi da se uključe i privremene institucije na Kosovu", ukazao je Matić.  

Sada se postavljaju osnove i za neke pomake u vezi sa nestankom i ubistvima novinara na Kosovu i Metohiji, rekao je Matić i konstatovao da, nažalost, u regionu nema sličnih institucionalnih napora.  

"Verujem da će naš primer iskoristiti i drugi, i da ćemo onda saradnjom između komisija doprineti da se postignu bolji rezultati kada je reč o suprostavljanju nekažnjivosti za zločine nad novinarima", naveo je Matić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten