Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Obradović: Jedna želja vlasti, što više medija pod kontrolom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2018.

Autor: Beta

Obradović: Jedna želja vlasti, što više medija pod kontrolom

Rad na novoj Medijskoj strategiji je samo manevar vlasti koji je potreban da se kupi dovoljno vremena ne bi li se našlo rešenje za legalan okvir za finansiranje javnim sredstvima mreže partijskih glasila koja već postoje u Srbiji, ocenio je u Kragujevcu član Radne grupe za izradu nove Medijske strategije Vukašin Obradović.

"To je moje lično mišljenje i ono se naslanja pre svega na premisu da u svakom autokratskom društvu je osnovni cilj da ne postoji kritičko javno mnjenje", rekao je sinoć Obradović u Kragujevcu u debati o medijskoj situaciji.

On je dodao da se "grdno vara" onaj ko misli da vlast zaista želi da napravi Medijsku strategiju, a zatim donese medijske zakone i osigura postojanje medija koji će "raditi društveni dijalog i kritičko mišljenje u društvu".

Obradović, koji je predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije u Radnoj grupi, kazao je da osim učešća u Radnoj gupi nema drugog izbora.

"Pred nama je jedna situacija u kojoj vi možete da kažete nećemo učestvovati u Radnoj grupi, a onda ćemo biti izvrgnuti žestokom pritisku i vlasti, i građana i opozicije i međunarodnih organizacija. Eto vlast vam nudi da učestvujete u izradi Medijske strategije, a vi nećete", objasnio je Obradović.

On je ocenio da u ovom trenutku ne postoje ograničenja niti nametnuta rešenja u radu Radne grupe, ali da nije optimista.

Prema njegovim rečima, ključno je da novinari i mediji "nemaju čemu dobrom da se nadaju", jer ova vlast ne želi medije kao korektivni faktor, kritičke medije kao četvrti stub demokratije, niti javnost kao deo političkog procesa.

"Ova vlast ima smo jednu želju, da pod svojom kontrolom drži što veći broj medija, a ceo proces, govorim u svoje  lično ime, rada na Medijskoj strategiji i kasnije na izradi medijskih zakona usmeren je ka tome da se legalizuje ono što se već dešava,a to je - finansiranje sredstvima građana partijskih medija", rekao je Obradović.

On je rekao da je krajnji rok za izradu nove Medijske strategije 31. decembar, posle čega sledi javna rasprava i usvajanje strategije, a prvi nacrt strategije biće poslat u Evropskoj komisiji u Briselu na mišljenje.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten