Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Država najpoželjniji vlasnik medija: slučaj zaustavljene privatizacije RT Kragujevac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 10. 2018.

Izvor: kazitrazi.rs

Država najpoželjniji vlasnik medija: slučaj zaustavljene privatizacije RT Kragujevac

Grad Kragujevac je jedina lokalna samouprava koja u poslednje četiri godine nije izdvajala novac za medije, zbog nedostatka sredstava. Ipak, za RT Kragujevac tokom 2017. i 2018. grad je iz budžeta izdvojio stotine miliona dinara. Sredstva se uzimaju i iz budžeta za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Iako Zakon o javnom informisanju i medijima (2014) ne dozvoljava da jedinice lokalne samouprave budu osnivači medija, RTK je, posle poništenja privatizacije, od sredine 2017. godine, ponovo u vlasništvu grada Kragujevca.

Foto: pressek.rs

Zakon predviđa da lokalne samouprave mogu budžetski podržavati samo medijske sadržaje kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja, međutim grad Kragujevac iz budžeta finansira redovno poslovanje RTK kroz subvencije, a izmiruje i izvršne sudske presude njenih poverilaca za dugove nastale u periodu pre poništenja privatizacije.

Istraživanje konzorcijuma BIRN-a, NUNS-a i Fondacije „Slavko Ćuruvija“ pokazalo je da je ovoj televiziji iz gradskog budžeta u toku 2017. i prvom kvartalu 2018. godine isplaćeno skoro 32 miliona dinara na ime subvencija, a 108.850.984,25 dinara za 575 izvršnih sudskih presuda.

Sredstva za RTK uzimaju se i sa budžetskih pozicija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a televiziji se isplaćuju veći iznosi nego što to predviđaju u tom trenutku važeći gradski dokumenti koji je osnov za isplatu, kao što je Program rasporeda sredstava za finansiranje razvoja informisanja u gradu”, kaže autorka istraživanja Zorica Miladinović. Budžetska sredstva za RTK korišćena su za izmirenje njenih tekućih troškova, od izrade pečata, reciklaže tonera i pošte do zarada zaposlenih i refundacije godišnjih odmora.

Izdvajanje za RTK u 2017. godini po osnovu subvencija i sudskih presuda iznosilo je 1,64 odsto gradskog budžeta, što je više od prosečnog budžetskog izdvajanja za konkurse za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u većini lokalnih samouprava u Srbiji, koje iznosi oko jedan odsto.

Istovremeno, grad Kragujevac je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja u poslednje četiri godine nije raspisivala konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, niti je finansirala privatne medije po drugim osnovama – kroz pojedinačna davanja, javne nabavke, direktna ugovaranja ili donacije i sponzorstva.

Nadležni organi nisu intervenisali u ovom slučaju, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprava je saopštilo da nema nikakve nadležnosti u vezi sa medijskim konkursima, a Ministarstvo kulture i informisanja da „nema nadležnost“ da pokreće prekršajne ili bilo kakve druge postupke u slučaju da lokalne samouprave ne raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, te da one čak nemaju obavezu ni da ga izveste da li su takav konkurs raspisivale.

Pročitajte celo istraživanje Država najpoželjniji vlasnik medija: slučaj zaustavljene privatizacije RT Kragujevac (pdf)

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten