Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Bratstvo-jedinstvo u plaćanju, ali ne i u iznosima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 07. 2005.

Izvor: Danas

Pretplata na radio i televiziju odavno postoji u svim zemljama sa prostora bivše SFRJ

Bratstvo-jedinstvo u plaćanju, ali ne i u iznosima

U Hrvatskoj i Sloveniji javni servis se plaća kao u bivšoj Jugoslaviji l Pretplatnici u BIH poslednjih godinu dana TV danak plaćaju uz račune fiksne telefonije l U Makedoniji je u poslednjih osam godina naplaćeno samo 51 odsto novca za TV pretplatu...

Beograd - Mesečna pretplata za nacionalnu radio-televiziju koja bi od septembra trebalo da bude uvedena u Srbiji postoji u svim zemljama nekadašnje SFRJ, pri čemu u Hrvatskoj i Sloveniji funkcioniše po sistemu koji je postojao u bivšoj zajedničkoj državi. U Bosni i Hercegovini pretplata je tri evra, u Makedonji pet, Hrvatskoj osam, a u Sloveniji 12 evra. Pretplatu na javnu RTV Slovenija obavezni su da plaćaju svi građani koji poseduju radio ili TV prijemnik na području Slovenije na kojem su obezbeđeni tehnički uslovi za prijem barem jednog RTV programa. To pravilo nasleđeno je još iz vremena bivše Jugoslavije i nije menjano nakon osamostaljenja Slovenije.
U Sloveniji je registrovano više od 600 hiljada pretplatnika, a prihod od pretplate iznosi 70,7 odsto ukupnih prihoda nacionalne RTV kuće. U skladu s pravilima Evropske radiodifuzne unije (EBU), obim komercijalnih oglasa, odnosno reklama, ograničen je na javnoj RTV na 12 minuta u toku jednog sata i na devet minuta u udarnom večernjem periodu. U Sloveniji, u kojoj, pored najveće komercijalne stanice POP, program emituju i brojne manje komercijalne radio i TV kuće, ima otpora prema plaćanju obavezne pretplate za nacionalnu RTV, uz najčešće obrazloženje gledalaca da ne gledaju javnu, već komercijalne TV koje, po njihovoj oceni, imaju objektivniji informativni i kvalitetnije i raznovrsnije druge programe.
U BIH deo bosanskohercegovačkog sistema javnih elektronskih medija (PBS BIH) čine RTV na državnom nivou (BH TV1 i BH Radio 1) i dva entitetska emitera (RTV Federacije BIH) i (RTV Republike Srpske). Korisnici su ranije uz račune za električnu energiju dobijali i pretplatu za RTV sistem, ali se posljednju godinu dana RTV pretplata naplaćuje uz račune fiksne telefonije. Zakonom je definisano da su svi građani dužni da plaćaju mesečnu pretplatu, a ukoliko to ne žele, moraju da se pod krivičnom odgovornošću izjasne da u domaćinstvu nemaju radio ni TV prijemnik. Sav prihod od naplaćenih mesečnih RTV pretplata dodeljuje se PBS BIH. Tri RTV kuće u BIH (jedna državna i dve entitetske) finansiraju se putem zajedničkog sistema koji može obuhvatati RTV pretplatu, sredstva dodeljenja iz opšteg javnog budžeta i prihod od marketinškog programa. Donošenje novog zakona o javnom RTV sistemu u BIH, a koji će zadovoljavati evropske standarde, jedan je od osnovnih uslova za početak pregovora BIH sa EU o stabilizaciji i pridruživanju.
Građani Makedonije obaveznu pretplatu za javnu Makedonsku RTV plaćaju preko računa za električnu energiju na osnovu zakona koji je donet pre tri godine. Država se odlučila za takvu naplatu zato što je godinama većina građana (oko 65 odsto) izbegavala da plaća pretplatu, navodeći da malo ili uopšte ne gleda državnu TV i da prati domaće komercijalne TV i strane kanale preko kablovske ili satelitske TV. Najgledanija TV stanica u Makedoniji je, prema poslednjim sondažama javnog mnjenja - Hrvatska državna televizija. U Makedonskoj državnoj televiziji kažu da je procenat naplate TV pretplate u toj državi najniži u regionu i da je poslednjih osam godina, od usvajanja zakona o radiodifuziji, naplaćeno samo 51 odsto novca za TV pretplatu.

 Beta

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten