Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  DECA ŽRTVE SEKSUALNOG I MEDIJSKOG NASILJA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2005.

Izvor: Danas

DECA ŽRTVE SEKSUALNOG I MEDIJSKOG NASILJA

Samo listovi Politika i Danas nisu prekršili principe novinarskog etičkog kodeksa u slučaju izveštavanja o smrti trogodišnje devojčice od posledica seksualnog zlostavljanja, ocenjeno je u Izveštaju Saveta za štampu Medija centra koji je prezentiran na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Razlika između pristojnog građanina i profesionalnog novinara je što je novinar obavezan da poštuje činjenice i rasuđuje na osnovu njih ne dozvoljavajući da njime ovladaju emocije, što nažalost, u tekstovima objavljenim povodom seksualnog zlostavljanja devojčice koja je premunula, nije bio slučaj. Jedino su listovi Danas i Politika delovali u potpunosti u skladu sa svih 18 parametara koje je Savet za štampu formulisao - istakla je Olja Bećković, specijalni izvestilac Saveta za jul.

Olja Bećković je ukazala i na poseban segment ovog problema koji se odnosi na neodgovorno i neetičko pisanje i o osumnjičenima koji su osuđeni pre nego što se sudski utvrdi njihova odgovornost.

- Neadekvatno reagovanje medija, novinarsko spekulisanje i citiranje izjava nekompetentnih izvora otkriva mogućnost da se nasilje proširi, a sami tekstovi umesto preventivne funkcije posluže kao okidač potencijalnim zlostavljačima i daju im nove ideje - istakla je psiholog Vesna Brzev-Ćurčić, koja je rukovodilac Radne grupe za prevenciju zlostavljanja i zanemarivnja mladih koja je oformljena pri Ministarstvu zdravlja.

Prema njenim rečima, etiketiranje cele porodice osumnjičenog i kruga prijatelja je nedopustivo, jer često nevine ljude čini odgovornim za delo koje nisu počinili. Vesna Brzev-Ćurčić se osvrnula na „nedopustivu generalizaciju koja prevladava u izveštajima medija i diskvalifikacijama pojedinih profesija“.

- Oduvek su policajci važili za nasilne ljude, mada sve statistike pokazuju suprotno. U velikom procentu među zlostavljačima nalaze se intelektualci, tako da tu ne bi smeli da sudimo na osnovu predrasuda. Najčešće, zlostavljači su osobe koje nemaju psihijatrijsku dijagnozu i kriminogenu prošlost - istakla je Brzev-Ćurčić.

Zlostavljanje je socijalni fenomen i po pravilu porodična tajna, međutim, o slučajevima zlostavljanja uvek znaju komšije koje ne reaguju, a Brzev-Ćurčić je podsetila na dužnost i zakonsku sankciju zbog neprijavljivanja nasilja. Upoređujući ovdašnja iskustva sa praksom u zapadnim zemljama i u regionu, Brzev-Ćurčić je navela Hrvatsku u kojoj se poštuju etički kodeksi, pa novinari ne mogu da saznaju identitet žrtve i osumnjičenog, kao i mesta gde se zločin dogodio.

- Na zapadu dete - žrtva nasilja daje izjavu po pravilu u kući, jer se tamo oseća bezbedno. Ne izvodi se na sud i ne suočava sa zlostavljačem što je u našoj zemlji praksa. Način izveštavanja o slučajevima nasilja i procedura kojom su u našoj zemlji podvrgnute žrtve odvraća žrtve da prijave nasilje - zaključila je Brzev-Ćurčić.

Ona je navela da je od 1. jula po novom porodičnom zakonu krivično delo nasilje u porodici regulisano strogim kaznama i pooštrenim merama, što dotad nije bio slučaj. Brzev-Ćurčić je navela da je do 1. jula za incest bila propisana kazna do tri godine zatvora.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten