Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Za kvalitetniju medijsku sliku o deci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2018.

Autor: CEPROM - A. P. Izvor: Danas

Seminar za novinare i predstavljanje rezultata istraživanja danas u organizaciji CEPROM-a

Za kvalitetniju medijsku sliku o deci

Kako mediji izveštavaju o deci, koji su najčešći propusti koje tom prilikom prave, ali i kako da profesionalnije pristupaju osetljivim temama zaštite najmlađih u javnom govoru, glavne su teme seminara za novinare posvećog profesionalizaciji izveštavanja o deci koji će se održati sutra i prekosutra, četvrtak i petak, u Kući ljudskih prava u Beogradu.

Seminar će otvoriti Marko Nedeljković, predsednik Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM) i profesor novinarstva na Fakultetu političkih nauka prof. dr Veselin Kljajić.

Nedeljković će predstaviti najnovije podatke istraživanja o medijskoj slici dece u Srbiji u 2018. godini koji govore o nezdravoj medijskoj klimi i senzacionalnom, negativnom i nezaiteresovanom pristupu medija problemima najmlađih.

Prof. dr Veselin Kljajić će govoriti o nalazima istraživanja koji pokazuju da, kada se izveštava o deci, dominira negativan sadržaj, raste intenzitet senzacionalizma ali paradoksalno sa time i prag naše tolerancije na nasilje, dok su profesionalni standardi na margini, kako je izjavio Kljajić.

– Ovo istraživanje pokazalo je i da intenzitet medijskog senzacionalizma raste. I kako taj intenzitet raste, tako mi dolazimo u jednu paradoksalnu situaciju da se naš prag tolerancije na nasilje, različite vrste zlostavljanja, nesreće i pogotovo vršnjačko nasilje podiže, a to onda znači i da se empatija smanjuje. To u daljoj konsekvenci znači da smo mi kao društvo „oguglali“ na te vrste sadržaja i više ih i ne doživljavamo tako dramatično koliko bi trebalo. To je veliki problem i to mora da se menja. Jedan od načina da se takvo stanje unapredi jeste senzibilizacija i dodatna profesionalizacija novinara koji izveštavaju o osetljivim društvenim grupama poput dece, objasnio je Kljajić.

U okviru seminara čiji je cilj upravo da obuči novinare kako da pristupe ovim temama, predavanja za kolege će održati Milorad Ivanović iz Dart centra za medije i trauma iz Njujorka sa temom „Kako intervjuisati decu koja su žrtve zločina ili akteri incidenata i kako izveštavati o deci u tekstovima i prilozima sa negativnom konotacijom“. Zatim će Lidija Tomić sa Dojče vele akademije govoriti o inovativnim načinima izveštavanja o deci i za decu. Drugog dana prof. dr Veselin Kljajić govoriće o značaju profesionalnih standardna prilikom izveštavanja o deci, ispred Saveta za štampu kolegama će se obratiti Gordana Novaković koja će predstaviti etičke standarde za izveštavanje, dok će Jadranka Milanović ispred UNICEF Srbija govoriti o dečijim pravima.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji sprovodi Centar za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM), a koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu i ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Efikasnije kažnjavanje u elektronskim medijima

Nalazi istraživanja koje je UNICEF proteklih godina sprovodio sa Udruženjem novinara Srbije i sa regulatornim telom, pokazali su da je mnogo više prekršaja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima, kao posledica činjenice da su etički kodeksi samoregulativna akta, a ne zakonska regulativa, što znači da ne podrazumevaju izričite sankcije, krivične prijave i plaćanje kazni, kao što je slučaj sa elektronskim medijima. Ovo poslednje istraživanje je to i potvrdilo, predstavlja Jadranka Milanović ispred UNICEF Srbija, kao jedan od glavnih zaključaka. 

 


Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten