Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  U ponedeljak proslava Međunarodnog dana ljudskih prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 12. 2018.

Izvor: NUNS/Kuća ljudskih prava i demokratije

U ponedeljak proslava Međunarodnog dana ljudskih prava

Ove godine, prvi put nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000, zabeleženo je značajno derogiranje pravnog okvira za rad civilnog društva

Proslava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i 70-godišnjice donošenja

Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima biće organizovana u ponedeljak 10. decembra u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu (Kneza Miloša 4).

Prema programu proslave, u 12 časova će početi okrugli sto na kojem će biti predstavljena analiza „Udruženja građana: Prostor za delovanje 2014-2018“.

Uvodničari će biti Maja Stojanović i Bojana Selaković iz udruženja Građanske inicijative i Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Analiza je urađena sa ciljem da na sistemski način i kroz primere iz prakse opiše prostor za delovanje civilnog društva u Srbiji u poslednjih 5 godina. Ove godine, prvi put nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000, zabeleženo je značajno derogiranje pravnog okvira za rad civilnog društva.

Učesnici okruglog stola:

Aleksandra Vesić - Catalyst Balkans; Biljana Dakić Đorđević - Trag fondacija; Bobana Macanović - Autonomni ženski centar; Goran Ilić - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (tbc); Ivana Stevanović - Slavko Ćuruvija fondacija; Jelena Vasić - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK; Milena Velojić - Nacionalna koalicija za decentralizaciju; Nemanja Nenadić - Transparentnost Srbija; Raša Nedeljkov - Centar za istraživanje,

transparentnost i odgovornost CRTA; Sofija Mandić - Centar za pravosudna

istraživanja; Sofija Todorović - Inicijativa mladih za ljudska prava; Sonja Stojanović Gajić - Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Proslava će se nastaviti od 14.30 časova kada će Kuća ljudskih prava i demokratije dodeliti priznanja najistaknutijim novinarima/kama za odgovorno izveštavanje i podizanje svesti o značaju poštovanja ljudskih prava u medijima u 2018.

Posebno priznanje biće dodeljeno Rodoljubu Šabiću, povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti “za izvrstan rad i posvećenost u oblasti zaštite i promocije ljudskih prava”.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten